Panettonea, glögiä ja kaffepöönaa tarjolla Sauvossa

0
Pöytä on katettu monilla joulun herkuilla. Kattajina toimivat Mari Toivonen, Päivi Malmberg, Anne Vuorio ja Miia Juvankoski.

Lauantaina Sauvon K-Marketissa oli paikallisen lähituottajien tuote-esittelyä ja myyntiä. Maistiaisia oli tarjolla paikallisen kahvipaahtimon Sauvon Puotipuksujen kahvia, Salmensuun tilan Hereford-karjan makkaraa, Rantolan puodin panettonea ja Grelsbölen tilan omena-tyrniglögiä, sekä MinBy Oy:n marjoista valmistettuja marmeladeja. Tuotevalikoima oli hyvin valittu, sillä asiakkaita myyntipisteellä näytti riittävän.

Salmensuun tilan lämpimät makkarat olivat mukava suolapala ennen makeampia herkkuja.

Sauvon Puotipuksujen Päivi Malmberg kertoi Kaffepööna-kahvin raaka-aineen tulevan luomutiloilta Etelä-Amerikasta.

– Aikaisemmin kahvi on paahdettu muualla, mutta saatuamme oman paahtimen, paahdamme sen nyt itse.

Paikalle osunut Tommi Rokka maisteli Grelsbölen tilan omena-tyrniglögiä. Rattaissa istunut 2-vuotias Samuel ei sen sijaan ollut vielä kovin kiinnostunut maistelemaan pöydän herkkuja.

– Glögi on oikein hyvää. Vaimo pyysi minua ostamaan panettonea, mutta en tiennyt, että täällä on myös mahdollisuus maistella muitakin tuotteita, hän kertoi.

Kauniin keltainen Grelsbölen tilan glögi oli yllättävää kyllä ennemminkin makeaa, vaikka hapan tyrnimarja olikin tuotteen toinen raaka-aineista. Tilan emäntä Miia Juvankoski kertoi, että tyrni ”imuroidaan” piikkisistä pensaista. Se on nopeampaa ja helpompaa, kun on kyse näin suuresta määrästä marjoja.

Defibrillaattori K-Marketin kiinteistöönPäivän aikana K-Marketin kauppias Leo Silfver vastaanotti Sauvon Yrittäjien lahjoittaman defibrillaattorin eli sydäniskurin. Laite säilytetään kiinteistön tiloissa, helposti saatavilla, jos tarvetta joskus tulee.

– Toistaiseksi ei liiketiloissa ole ollut tarvetta laitteelle ja toivottavasti sille ei koskaan käyttöä tulisikaan, hän totesi.

– Suunnittelimme Sauvon Yrittäjien kanssa keräystä kyseisen laitteen hankkimiseen ja vastaanotto ajatukselle oli myönteinen ja saimme hankittua defibrillaattorin tänne. Market katsottiin keskeiseksi paikaksi Sauvossa, mutta toki jos lähialueella on tarvetta, sen voi täältä hakea, Silfver kertoi.

Sauvon Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijät Hanna-Marjut ja Raili Gästgivar kertoivat laitteen olevan helppokäyttöinen. Laite ohjaa käyttäjää kohta kohdalta ja tunnistaa milloin tilanne vaatii iskun.

– Sairauskohtauksen saanutta autettaessa on aina ensin soitettava hätäkeskukseen, josta saa ensimmäiset ohjeet laitteen käyttöönotosta, Hanna-Marjut Gästgivar tähdensi.

Joulukuusilla luokkaretkelleK-Marketin pihapiiriin oli kerääntynyt reippaita Sauvon ylä-asteen 7 A-luokan oppilaita myymään joulukuusia.

– Kuuset on lahjoittanut sauvolainen Nymanin perhe, kertoi luokanvalvoja Marja Klemelä.

Kuusikauppa sujui hyvin, ja myyntituotto kerryttää matkakassaa tulevaa luokkaretkeä varten. Oppilaat haaveilivat jo matkasta Australiaan, mikä Klemelää vähän nauratti.

– Ehkei nyt ihan sinne asti kuitenkaan, hän toppuutteli.

Irma Virta