Sää sanelee joulun työt kiinteistöhuoltofirmassa

0
Juhani Kontto muistaa hyvin joulun, jolloin oli niin paljon lumitöitä oli niin paljon, että välissä ehti vain hätäisesti käydä syömässä jouluaterian.

Kiinteistöhuolto J3:n työntekijöillä joulun ohjelma on etukäteen arpapeliä. He ovat varautuneet lähtemään töihin, jos sataa lunta tai pihat jäätyvät liukkaiksi. Sen lisäksi eteen voi tulla muitakin kiireellisiä töitä, kuten vaikkapa tukkeutuneiden viemäreiden avaamisia.

– Meillä on aina töissä yksi puhelinpäivystäjä. Jos jouluna tulee oikein reippaasti lunta, töihin pitää saada kahdeksan ihmistä, yrityksen toimitusjohtaja Juhani Kontto kertoo.

– Siinä ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa. Meillä porukka lähtee töihin vapaaehtoisesti, koska maksamme reilun korvauksen kaikkine lisineen. Töihin tulosta pyrimme sopimaan jo muutama päivä ennen joulua.

Työntäyteinen joulu jäi mieleen

Tänä vuonna Kontto ei päivystä itse, mutta vuosien varrella työntäyteisiä jouluja on ollut useita.

– Olen ollut 28 vuotta alalla. Alkuun työskentelin Penan kiinteistöhuollossa, joka oli isäni firma.

– Siltä ajalta muistan erityisesti yhden joulun. Lumitöitä oli niin paljon, että ehdimme vain pikaisesti käydä syömässä jouluaterian, ja sitten takaisin töihin.

Kiinteistöhuolto J3 Oy perustettiin vuonna 2011. Nyt Juhani Konton ja Jussi Parikan omistama yritys työllistää lähes 20 ihmistä.

– Silloin alussa meitä oli kolme osakasta. Hoidimme itse jokseenkin kaikki juhlapyhien päivystykset. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut, kun väen määrä on kasvanut. Nykyään teen enimmäkseen ihan tavanomaista kahdeksan tunnin työpäivää ja voin viettää useimmat joulut vapaalla, Kontto kertoo.

Perinteistä joulunviettoa kotona

Kontolla ja hänen vaimollaan Saaralla on 9- ja 15-vuotiaat pojat. Perhe viettää varsin perinteistä suomalaista joulua.

– Olemme koko joulun kotona, mutta aattona meille tulee sisaruksiamme ja lasten isovanhempia.

– Jouluaattoaamuna käymme koko perheen voimin ulkoiluttamassa koiraamme. Sen jälkeen vietämme aattoa kuten useimmat suomalaiset perheet. Jaamme joululahjat, syömme jouluaterian ja käymme saunassa.

– Meillä jouluateria on varsin perinteinen kinkkuineen ja laatikkoineen. Kun lapset olivat pienempiä, jouluun kuului myös piparkakkutalon rakentaminen.