Saaristolaisleivän maku kehittyy jääkaapissa

0
Kirsi Rauhala kokeilee mielellään uusia reseptejä. Jotkut kokeiluista vakiinnuttavat paikkansa arjessa.

Sauvon Kirkonkylän Marttoihin kuuluvan Kirsi Rauhalan keittiöön on katettu jouluinen pöytä. Vanhan hellan päälle Rauhala on asettanut joulukoristeita sekä leipäkorit. Saaristolaisleipä ja siemennäkkileipä kuuluvat Rauhalan jouluperinteisiin, mutta hän valmistaa niitä myös arkena tai muina juhlapyhinä.

– Jokaisen leipurin kädenjälki on erilainen. Teen itse jouluna saaristolaisleivän glögiin. Syksyisin käytän omenamehua ja myös piimä sopii leivän nesteeksi.

Rauhalan saaristolaisleivän resepti on ystävältä saatu. Idea laittaa taikinan nesteeksi glögiä tuli puolestaan tämän vuoden Sauvon joulunavauksesta.

Leivän tekemiseen on varattava runsaasti aikaa. Taikinan annetaan nousta puolentoista tunnin ajan, ennen kuin se laitetaan kahdeksi tunniksi uuniin.

– Saaristolaisleipä on parhaimmillaan sen oltua kaksi päivää jääkaapissa, martta tietää.

Kala sopii

leivän päällePerhepäivähoitajana työskentelevä Kirsi Rauhala kertoo keittiönsä uunin olevan kovassa käytössä sekä arkena että tulevana jouluna. Leivät katoavat nopeasti hoitolasten ja omien perheenjäsenten suuhun.

– Teenkin saaristolaisleipää aina puolitoistakertaisen taikinan, martta paljastaa.

Saaristolaisleivän päälle Rauhala laittaisi loimulohta.

– Pihassani on kota, jossa voi loimuttaa lohta. Kun kalan valmistumista on odotettu pitkään, maistuu se erityisen hyvältä.

– Loimulohen lisäksi leivän päälle voi laittaa kermaviilistä ja kurkkusalaatista sekoitettua kylmäkastiketta, hän kertoo.

Myös graavi lohi, samoin kuin sauvolaisen Elämys Ämmin juustokurssilla tehty ruukkujuusto sopivat leivän päälle. Rauhala kertoo, että itse valmistetussa juustossa oleva homejuuston pikantti vivahde tuo jouluisan makuelämyksen saaristolaisleivälle.

Ennakkoluuloton MarttaMarttamainen asenne ruoanlaittoon on sopivasti ennakkoluuloton.

– Kaikkea kokeilen ja lopulta jotkut ideat ja reseptit jäävät jatkokäyttöön.

Esimerkiksi taatelikakkua tehdessään Rauhala huomasi käytettävien taateleiden olevan kuivia ja päätti kostuttaa taikinaa kekseliäästi.

– Lorautin joukkoon kahvia, jolloin se pehmeni sopivasti, hän kertoo.

Saaristolaisleivän ohje1 l glögiä (neste voi olla myös piimää tai omenamehua)

75g tai 2 pussia hiivaa

3 dl siirappia

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnälesettä

3 dl ruisjauhoa

1 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoa

Lämmitä glögi ja lisää kuivat aineet joukkoon. Anna nousta puolitoista tuntia. Voitele vuoat. Uuni 175 astetta. Paista kaksi tuntia alimmalla tasolla. Voitele lopuksi siirappivedellä.

Siemennäkkileivän ohje1,5 dl kauraryynejä

1 dl auringonkukansiemeniä

0,5 dl kurpitsansiemeniä

0,5 dl seesaminsiemeniä

0,5 dl pellavansiemeniä

0,5 dl tattarijauhoja

1 tl suolaa

0,5 dl öljyä

2 dl kiehuvaa vettä

Sekoita kuivat aineet. Sekoita joukkoon öljy ja vesi. Levitä pellille ja laita pinnalle sormisuolaa. Paista uunissa 150 asteessa 60 minuuttia. Jäähdytä ritilällä ja paloittele.