Tutut muusikot Outi Ollila ja Petri Laaksonen saivat Paimio-mitalit

0
Paimio-mitalin saajan tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi mm. kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella.

Paimio-mitalit luovutettiin perinteiseen tapaan kaupungin itsenäisyysjuhlassa. Tänä vuonna jaettiin kaupunginhallituksen päätöksellä kaksi Paimio-mitalia, ja mitalit saivat yrittäjä, muusikko Outi Ollila ja laulaja-lauluntekijä Petri Laaksonen. Heitä molempia yhdistää rakkaus musiikkiin sekä läheinen suhde kotiseutuun ja sen kulttuurielämään. Molemmat olivat myös vuonna 1973 toimintansa aloittaneen Paimion musiikkiopiston ensimmäisiä oppilaita.

Outi Ollilalle ojennettiin Vistan koulun salissa järjestetyssä juhlassa Paimio-mitali numero 24. Perusteluissa todettiin, että Outi sai musiikkiopistossa nauttia Heimo Heimolan laulunopetuksesta ja Tesma Lindgrenin pianotunneista. Lukuisat esiintymiset ja kulttuurikilpailut kuuluivat nuoren Ollilan elämään. Nuorena aikuisena hän kouluttautui mielisairaanhoitajaksi, mutta musiikki ja sen opettaminen oli niin lähellä sydäntä, että hän perusti kotipaikkakunnalleen Paimioon Outin Musiikki -musiikkikoulun vuonna 1991, jossa hän antaa tälläkin hetkellä laulu- ja pianonsoitonopetusta lapsille ja aikuisille.

Monet Ollilan oppilaat ovat aloittaneet musiikkiharrastuksen pikkulapsina, välillä ehkä lopettaneetkin ja palanneet uudelleen aikuisina Outin Musiikin oppilaiksi. Musiikkikoulun kautta monia oppilaita Ollila on houkutellut myös teatterinäyttämöille, joilla hän itsekin on toiminut noin 30 produktiossa niin musiikin sovittajana, harjoituttajana, kapellimestarina kuin säveltäjänäkin. Sävellystöistä voi nostaa esille Paimion Kesäteatterin esittämän Niskavuoren Hetan musiikin säveltäminen vuonna 2016.

Outi Ollila on esiintynyt itsekin aktiivisesti myös aikuisiällä. Noin 10 vuoden ajan hän keikkaili Outi Ollila ja Outorytmi -kokoonpanon kanssa ja 13 vuoden ajan hän laulanut joulukonserteissa Turun seudulla yhdessä Jussi Lammelan kanssa, ja tämän vuoden konsertti on Paimiossa 20.12.

Kiertueella ollut Petri saa mitalinsa myöhemminPaimio-mitali numero 25 myönnettiin laulaja-lauluntekijä Petri Laaksoselle. Musiikkiuran alkuvaiheet kulkivat Sauvossa syntyneellä, mutta Paimiossa varttuneella Laaksosella Paimion musiikkiopistosta Heimo Heimolan ja Tesma Lindgrenin opetuksen kautta lukuisille Paimion ja sen lähialueen estradeille. Paimion lukion laadukas opetus ohjasi Petri Laaksosen opiskelemaan Turkuun kasvatustieteitä.

Kouluaikojen ohjauksesta ja opastuksesta kiitollisena hän on perustanut stipendirahaston Paimion lukioon, josta on jo usean vuoden ajan jaettu “Petri Laaksosen kulttuuristipendiä” humanistisissa aineissa ansioituneelle ylioppilaalle. Petri Laaksonen valmistui musiikkiin ja englantiin erikoistuneeksi luokanopettajaksi vuonna 1986 ja toimi musiikinopettajana Helsingissä Laajasalon yläasteella ja lukiossa vuosina 1987 – 1994.

Musiikkiopinnot jatkuivat aikuisena Turun ja Helsingin konservatorioissa ja Sibelius-Akatemiassa. Valtakunnallisesti Laaksosen läpimurto tapahtui vuonna 1985 Sonja Lumpeen esittämällä Eläköön elämä -kappaleella, joka edusti Suomea Euroviisuissa ja sitä seurasi kaksi vuotta myöhemmin Virve Rostin esittämä euroviisuedustussävelmä Sata salamaa.

Haave omasta laulajanurasta toteutui vuonna 1994, kun ensimmäinen soololevy Täällä Pohjantähden alla ilmestyi ja myi platinaa. Onnistunut debyyttilevy täytti keikkakalenterin, mikä antoi mahdollisuuden jättää päivätyö opettajana ja siirtyä päätoimiseksi laulaja-lauluntekijäksi. 25 vuotta myöhemmin ansiolistaan kuuluu yli 20 CD-levyä, lukuisia esiintymisiä merkittävillä estradeilla ja kiertueita niin konserttisaleissa kuin kirkoissakin. Parasta aikaa onkin meneillään 25-vuotisjuhlakiertuen Täällä Pohjantähden alla.

Petri Laaksonen on säveltänyt myös useita musiikki- ja laulunäytelmiä, joista Paimiossa muistetaan esimerkiksi Paimion Kesäteatterin esittämät Silkkikivi- (2000 – 2001), Paksun Kertun Balladi – (2007) ja Pyhättömien kylä – (2008) musiikkinäytelmät.

Sekä Outi Ollila että Petri Laaksonen ovat nuoresta lähtien – ja monesti myös yhdessä esiintyen ja musiikkia tehden – olleet positiivisesti jakamassa paimiolaisten iloja ja suruja.

Jouni Lehtiranta