Työskentely jouluna on yhtä juhlaa

0
Eeva Moilanen sanoo työskentelevänsä jouluna mielellään. Vapaavuoro jouluna tuntuu jopa oudolta.

Paimion seurakunnan kanttorille Eeva Moilaselle joulu on vuoden kiireisintä aikaa. Hän tekee töitä mielellään jouluna, koska kokee sen toivon ja ilon sanoman jakamiseksi muiden kanssa.

– Joulunalusviikko on ollut todella kiireinen. Harjoituksia ja tapahtumia on ollut niin paljon, että jokainen päivä on venynyt iltamyöhään, Moilanen kuvailee viime päiviä.

Moilanen laskee, että ennen jouluaattoa hänen työsarkaansa kuuluvat ainakin kuudet Kauneimmat Joululaulut -tapahtumaa, Eino Grönin sekä Matti Moilasen konsertit ja vielä harjoitukset kahden kuoron kanssa. Esitettäviä musiikkikappaleita on myös harjoiteltava etukäteen.

– Kanttorin työ on muulloinkin viikonloppupainotteista, mutta joulun aikaan työtä on kaikkein eniten. Jouluhan on toinen suuri kirkollinen juhla pääsiäisen lisäksi.

Hartauden jälkeen illaksi kotiin

Jouluaaton ohjelmassa Moilasella on jouluaaton hartaus Sauvon kirkossa iltapäivällä. Sinne on mentävä kuitenkin jo aamulla.

– Menen varmistamaan, että vanhat urut toimivat ja tarvitsevatko ne viritystä. Siihen menee parisen tuntia.

– Päivällä juomme perheen kanssa joulukahvit ja sen jälkeen menen kirkkoon kertaamaan ohjelman kuoron kanssa. Hartauden jälkeen olen kotona puoli kuuden maissa illalla.

Moilanen kertoo, että siinä vaiheessa aviomies Matti on saanut lasten kanssa aattoillan valmistelut tehtyä. Perheessä on neljä lasta, joista vanhin on 20-vuotias.

Ilta kuluu leppoisan yhdessäolon merkeissä. Perhe laulaa yhdessä joululauluja, pelaa mahdollisesti vanhaa jääkiekkopeliä ja nauttii jouluaterian.

– Valmistamme kaikki ruuat itse, mutta meillä jouluateria ei ole ihan perinteinen. Kinkun ja laatikoiden lisäksi pöydässä on muun muassa kvinoaa, kurpitsaa ja munakoisoa, koska puolet perheestämme on kasvissyöjiä.

Herätys viideltä joulupäivänä

Moilanen kertoo heräävänsä joulupäivänä jo aamuviideltä, koska työpäivään kuuluu kaksi messua. Ensimmäinen niistä on aamukahdeksalta Paimiossa ja toinen sen jälkeen Sauvossa. Syy niin varhaiseen heräämiseen on siinä, että äänen avaaminen vaatii vähintään pari tuntia.

– Ääni on kanttorille niin tärkeä työväline, että siitä on pidettävä hyvää huolta. Sen vuoksi joulun juhlinnassa on noudatettava kohtuullisuutta.

Messujen jälkeen Moilasen joulun työt päättyvät, ja sen jälkeen alkaa joulun juhlinta sukulaisten kanssa Kaarinassa.

– Meidän perheessämme joulu on iso juhla, jota aletaan valmistella marraskuussa ja juhlitaan aina loppiaiseen saakka. Silloin valmistamme vielä juhla-aterian ja jaamme jopa pieniä lahjoja.

Työnteko ei ole aina kuulunut Moilasen jouluihin. Hän on toiminut kanttorina vuodesta 2014 ja ollut sitä ennen pianonsoiton opettajana.

– Siihen aikaan joulut olivat aina vapaita. Perhe on kuitenkin hyväksynyt uuden työni, ja itselleni viikonlopputyö on aina tuntunut luontevalta ajatukselta, koska isäni on ollut pappi.