Vahasilta Oy etsii ammattitaitoisia metallimiehiä – työtä siis tarjolla

0
Vahasilta Oy:n operatiivisesta johdosta vastaa Jukka Virtanen (vas.). Juha Ruokosen vastuulla ovat talous ja hallinto.

Melko tarkalleen neljä vuotta Paimiossa toiminut Vahasilta Oy etsii lähes 30 henkeä käsittävän työntekijäjoukkonsa täydennykseksi ammattitaitoisia metallimiehiä. Tehtävä ei ole helppo, sillä alan huippuosaajista on tällä hetkellä Suomessa kova pula.

– Yli vuoden olemme metsästäneet väkeä lähes kaikilla mahdollisilla konsteilla. Muutamia työntekijöitä on löydetty hiljaisen haun kautta, ja myös oppisopimuspolku toimii nyt melko hyvin, kun se on saatu joustavammaksi, toteaa Vahasilta Oy:n taloudesta ja hallinnosta vastaava Juha Ruokonen.

Uutena keinona Vahasilta on ottanut käyttöön Rekry-koulutuksen. Siinä yrityksen yhteistyökumppaneita ovat Salon seudun ammattiopisto, Varsinais-Suomen TE-toimisto ja ELY-keskus. Kyseinen koulutus on suunnattu työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille.

Työvoimapula rajoittanut kasvua

Vahasillan kohdalla Rekry-koulutus alkoi 25. marraskuuta. Haun kautta koulutukseen saatiin kuusi eri-ikäistä henkilöä.

– Haimme hitsareita, jauhekaarihitsareita ja koneistajia, ja kaikkia niitä löytyikin. Parilla heistä on taustallaan pitkäaikainen hitsausharrastus, osa taas tulee kokonaan muista ympyröistä, Ruokonen kertoo.

Rekry-koulutus kestää kolme kuukautta. Ajasta noin puolet on Salossa tapahtuvaa teoreettista perehdyttämistä ja toinen puolisko Paimiossa tapahtuvaa työharjoittelua.

– Toiveena on, että pystymme räätälöimään kullekin henkilölle sopivan työtehtävän.

Ruokonen toteaa, että työntekijätilanne – käytännössä työvoimapula – on tietyssä mielessä ollut Vahasillan kasvun rajoitteena.

– Ensi alkuun saimme työntekijöitä juuri sen verran kuin tarvitsimme, ja pikku hiljaa väkimäärää onnistuttiin lisäämään. Mutta sitten tuli yhtäkkiä lähes täydellinen stoppi. Työvoimaa ei ollut käytännössä tarjolla enää juuri lainkaan. Siinä vaiheessa linjasimme, että nyt on ryhdyttävä etsimään väkeä todella aktiivisesti ja kaikin mahdollisin keinoin.

Myös kokeneita tarvitaan lisää

Juho Ruokonen arvioi, että ”tietyssä aikaikkunassa” Vahasilta Oy:llä on edellytykset lisätä työntekijämääräänsä noin kymmenellä hengellä.

Pelkästään Rekryllä Vahasilta ei kykene työvoimapulaansa selättämään, sillä myös kokeneita pitkän linjan huippuosaajia tarvitaan.

– Rekry on hyvä tie, mutta pitkä. Tarvitsemme paitsi nuoruuden intoa ja ideoita myös työvuosien hiomaa kokemusta. Jo palkatun väkemme osaamista vahvistamme Salossa järjestettävällä täsmäkoulutuksella. Täysin valmista ja kaiken oppinutta paineastian valmistajaa ei taida olla edes olemassa.

Ruokosen mukaan metallialan suosio on nuorten keskuudessa kasvussa.

– Metallimiehen homma on kokonaan uusissa kantimissa. Välineet ovat parantuneet, ja uusissa koneissa on tietokoneet ja etäyhteydet. Välineiden käyttö on helpottunut ja työergonomia uudistunut.

Paimion Teollisuustiellä sijaitseva Vahasilta Oy on vaativien paineastioiden ja teollisuuden klaavien valmistaja.

Yritys sijaitsee samassa kiinteistössä ja valmistaa pitkälti samoja tuotteita kuin perinteikäs paimiolainen Vähäsilta Oy.

Vähäsilta – jonka pajatoiminnan juuret juuret juontavat likimain tasan sadan vuoden taakse – pysyi paimiolaisen Salmisen suvun omistuksessa vuoteen 1988 saakka, jolloin omistus siirtyi Matti Raiskion Finnbrass Groupille.

Finnbrass Groupin yritysryhmän muiden yritysten talousvaikeuksien vuoksi Vähäsillankin tulevaisuus oli uhattuna. Pelastajaksi tuli Uotin veljesten Incubator Oy, joka osti Vähäsillan liiketoiminnan vuonna 1990.

Olavi Ruokosen – joka oli Vähäsilta Oy:ssä suunnittelijana jo 70-luvun alkupuolella – ensimmäinen ajanjakso Vähäsilta Oy:n omistajana ja johdossa alkoi vuonna 1993.

Vuosina 1993–2007 toiminta kansainvälistyi, ja tuotteet tulivat entistä vaativammiksi. Erilaiset liiketoiminnat keskitettiin omiin yhtiöihinsä. Konsernin emoyhtiöön, Amomatic Oy:hyn, siirrettiin asfalttiasemien tuotanto sekä putkiasennustoiminta ja tytäryhtiö Vähäsiltaan paineastiat.

Pelkästään konepajatoimintaan keskityttiin, kun putkiasennusliiketoiminta myytiin vuonna 1999 turkulaiselle perheyritykselle Ilmatuote Oy:lle.

Vuonna 2007 suomalainen sijoittajaryhmä osti Vähäsillan liiketoiminnan – ei kuitenkaan konepajakiinteistöä – ja muodosti siitä ja pirkkalalaisesta Galvanoimis Oy:stä yhtiön nimeltään GaV Group. Se ei menestynyt odotetulla tavalla, ja sen toiminta Paimiossa päättyi konkurssiin vuoden 2015 syyskuussa.

Siitä alkoi nykyisen Vahasilta Oy:n tarina.

Paimion konepajakiinteistön omistaja, Vähäkiinteistöt Oy, osti kaikki Gav Groupin Paimion yksikön käytössä olleet koneet, varastot ja immateriaaliomaisuuden syksyllä 2015.

Paimion konepajan entiset avainhenkilöt perustivat yhdessä Vähäkiinteistöt Oy:n kanssa uuden yhtiön, Vahasilta Oy:n, joka aloitti toimintansa vuoden 2016 alussa. Se teki yhteistyösopimuksen paineastia-alalla toimivan pieksämäkeläisen OR Welding Oy:n kanssa, joka tuli myös osakkaaksi yhtiöön.

Ruokosen perhe omistaa Vähäkiinteistöt Oy:n kautta 51 prosenttia nykyisestä Vahasilta Oy:stä. OR Welding Oy:n omistusosuus on vajaat 30 prosenttia. Jäljelle jäävä osuus on Vahasilta Oy:n avainhenkilöiden omistuksessa.