Vastikään saadut joululahjat myydään Suomessa salassa

0

Peräti 85 prosenttia suomalaisista ei kerro lahjan antajalle, jos kauppaa saamansa lahjan joulun jälkeen eteenpäin. Se johtuu käytöskoodista; 40 prosenttia suomalaisista ei ole edes yrittänyt myydä joululahjoja joulun jälkeen, koska kokee saatujen lahjojen myymisen tökeröksi. Yli joka neljäs tuntisi itsensä syylliseksi.

Tämä tarkoittaa, että ylimääräistä tavaraa sullotaan valtavasti nurkkiin pyörimään. 35 prosenttia suomalaisista lykkääkin ei-toivotut joululahjat varastoon.

Tilannetta helpottaa, että moraalinen ongelma kytkeytyy nimenomaan rahanvaihtoon. 53 prosenttia voi kyllä lahjoittaa ei-toivotun joululahjan toisaalle. Tavaraa kyllä kertyy joka joulu, sillä liki 30 prosenttia kulutti nyt joululahjoihin 101–200 euroa. Tiedot selviävät Tori.fi:n marraskuussa toteuttaman kyselytutkimuksen vastauksista.

Vähittäiskaupat tarjoavat joulumyynnissään innokkaasti mahdollisuutta vaihtaa tuote tarvittaessa ostamisen jälkeen kuittia vastaan toiseen tuotteeseen, mutta yllättäen vai melko harva käy liikkeessä vaihtamassa tai palauttamassa lahjan. Vain 15 prosenttia käy kaupassa vaihtamassa toiseen tuotteeseen, ja ainoastaan viisi prosenttia palauttaa lahjansa liikkeeseen.