Kaksi näkökulmaa talouteen

0

Suomen Pankki julkisti joulun alla talouteen liittyvän ennusteensa. Siinä esitettiin seuraavanlaisia näkemyksiä:

Korkeasuhdanne on Suomessa ohi. Työn kysynnän kasvu heikentyy ja talouskasvu hidastuu. Merkit hidastumisesta ovat selvät.

Lisäksi todettiin, että yritysten ja kotitalouksien luottamus talouskasvuun on alkanut heikentyä jo hyvän aikaa sitten.

Suomen Pankin asiantuntemusta ei pidä kiistää, mutta mahtaako ennuste sittenkään koskea ihan koko maata.

Varsinais-Suomessa puhaltavat nimittäin toisenlaiset tuulet. Ainakin, jos tuoreeseen maakuntaennusteeseen on luottamista:

”Varsinais-Suomi on edelleen hyvässä vireessä. Maakunnan yrittäjät lähtevät alkavaan vuoteen hyvissä tunnelmissa. Yritykset odottavat edelleen sekä liikevaihtonsa, kannattavuutensa, henkilöstömääränsä että investointiensa kasvavan.”.

Yleensä Varsinais-Suomen maakuntaennuste on ollut luotettava. Tuore ennuste kertoo joka tapauksessa ainakin sen, ettei supersuosittu pessimismi ole saanut jalansijaa Varsinais-Suomessa.

Yli 50 henkilöä työllistävissä varsinaissuomalaisissa yrityksissä alkaneeseen vuoteen lähdetään viimevuotiseen tapaan todella toiveikkaissa tunnelmissa. Peräti 83 prosenttia yli 50 henkilöä työllistävistä yrityksistä arvioi, että heidän liikevaihtonsa kasvaa tänä vuonna.

Yksikään tuon kokoluokan yrityksistä ei maakuntaennusteessa ennakoi liikevaihtonsa laskua, eli kaikissa noissa varsinaissuomalaisissa yrityksissä uskotaan, että liikevaihto säilyy vähintään viimevuotisella tasolla.

Myös 10–49 työntekijää työllistävien yritysten liikevaihto-odotukset ovat yhä korkealla, ja yksinyrittäjätkin ovat myönteisissä tunnelmissa. Eniten liikevaihto-odotukset ovat laskeneet 2–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Niidenkin kohdalla vain alle viidennes vastanneista arvioi liikevaihtonsa laskevan.

Investointi- ja työllistämisintoakin Varsinais-Suomesta löytyy yhä kiitettävän paljon.

Joillakin tahoilla on tarve nähdä tuotanto ja työelämä työnantajien ja -tekijöiden alituisena taistelutantereena. Työehtosopimusneuvottelut ovat väistämättä tiukkoja, mutta muina aikoina työelämässä vallitsee kuitenkin syvä rauhantila ja yhteinen intressi.

Ellei näin olisi, talouskasvu sakkaisi tavan takaa, ja Suomi tuskin kuuluisi maailman hyvinvointivaltioiden kärkikastiin.

PERTTU HEMMINKI