PÄÄKIRJOITUS Rohkeutta kesätyön hakuun

0

Tammikuu on aika, jolloin nuoret suuntaavat katseensa kohti tulevaa kesää. Vaikka puolen vuoden kuluttua häämöttävä ajanjakso voikin tuntua kaukaiselta, eletään nyt aikaa, jolloin tulee toimia reippaasti. On suositeltavaa lähetellä hakemuksia mahdollisimman moneen paikkaan kesätyön saamisen varmistamiseksi.

Myönnettäköön, että maailma on raaka. Kesätyön haussa sukulaissuhteet voivat helpottaa paikan saamista. Lohdutuksen sanana sanottakoon, että tästä huolimatta parhaiten hauissa pärjää reippaalla asenteella. Aktiivinen ja kohtelias nuori erottuu edukseen.

Hakemuksen lähettäminen sähköpostilla ei välttämättä enää riitä. On myös jäätävä mieleen. Se onnistuu parhaiten vierailemalla hakemassan työpaikassa tai tarttumalla puhelimeen ja soittamalla työpaikan pomolle tai yhteyshenkilölle.

Vaikka soitto voi tuntua turhan tungettelevalta, on siitä suuri apu. Puhelimessa kannattaa kysyä, onko oma hakemus tullut perille, onko hakijoita ollut paljon ja koska valinnoista päätetään. Soitto antaa kuvan työstä kiinnostuneesta ja aktiivisesta henkilöstä.

Erilaisia työpaikkoja ei kannata aliarvioida. Jo se, että työtä on kesällä tehty, näyttää paremmalta ansioluettelossa kuin se, että lepää kesäloman kotona. Moni menestystarina on alkanut pikaruokaravintolan keittiöstä. Ei ole olemassa alempiarvoista työtä, sillä kaikki työkokemus kasvattaa. Toki nuori voi työllistää myös itse itsensä. Yrittäjähenkiset nuoret voivat kesällä tienata esimerkiksi nurmikon leikkuulla tai lasten vahtimisella.

Kun työpaikan onnistuu saamaan, on hyvää vaikutelmaa ylläpidettävä edelleen. Etenkin, jos mielii työuralleen tulevaisuudessa jatkoa. Edesmennyt mummoni neuvoi minua aina jatkuvasti kysymään työnantajalta, mitä voisin tehdä seuraavaksi.

Niin kesätyössä kuin muissakin töissä on hyvä muistaa työntekijän oikeudet. Jos jokin asia tuntuu väärältä tai epäreilulta, kannattaa asiasta kysyä neuvoa vaikka ensin ulkopuoliselta taholta ja lopulta keskustella aiheesta pomon kanssa.

Tarkoitus ei ole, että esimerkiksi alaikäinen nuori saa yksin taakakseen kohtuuttoman suuren vastuun mitättömällä perehdytyksellä, vaan on oikeutettu saamaan kannustusta ja ohjausta työssään.

Ahkera kesätyöntekijä myös muistetaan helpommin seuraavana vuonna. Moni voi jatkaa samassa työpaikassa jopa läpi koko opiskeluajan esimerkiksi ilta- tai viikonlopputöiden merkeissä.

Ina Virtanen