PÄÄKIRJOITUS – Vanhemmuus ansaitsee tukea

0

Mannerheimin Lastensuojeluliitossa on vuosikymmeniä tehty töitä lasten ja perheiden hyvinvoinnin eteen. Ensin huomio oli käytännön taidoissa, nykyään huomio kohdistuu vanhemmuuteen ja perheen hyvinvointiin. Liiton teettämässä kyselyssä paljastui viime vuonna karusti, miten vanhempia koettelee ajanpuute, väsymys, talouden huolet, tukiverkoston puute, työpaineet ja jopa yksinäisyys.

Aika asettaa kovia vaatimuksia, kun pitäisi olla hyvä vanhempi ja työntekijä, harrastaa, hoivata ja kannustaa lapsia, ja vaalia parisuhdetta. Pikkulapsiarkea eletään elämän isojen asioiden keskellä. Pitää kouluttautua ja edetä työelämässä, laittaa kotiakin. Vuorokauden tunnit täyttyvät kiireestä ja riittämättömyyden tunteesta. Tilanne on viimeisten parin vuosikymmenen aikana kiristynyt.

Viime vuonna yhteiskunnassa havahduttiin myös siihen, miten yhä useampi nuori aikuinen miettii vakavasti haluaako edes lapsia. Pätkätyöt pitävät varpaillaan, vanhemmuuden vaateet mietityttävät, ilmastonmuutos ja maailman tila pelottaa. Kun ennen sanottiin, että ”lapsi tuo leivän tullessaan”, nyt tiedetään, että lapsen kasvattaminen maksaa ja vaatii sopeutumista.

Näinhän se on. Silti lapsi on edelleen useimmille vanhemmille suuri lahja ja elämää rikastuttava tekijä. Ihanuus vailla vertaa.

Tällä viikolla MLL kertoi suunnittelevansa digitaalista Vanhempainneuvolaa, joka tarjoaisi pienten lasten vanhemmille vanhemmuus- ja parisuhdetaitoja vahvistavaa tukea ja ohjausta. Tuo ohjauksen ja tuen tarve nousi taannoin esille myös neuvolatoimintaa koskevassa paikallisessa jutussa. Monella perheellä kun ei ole isovanhempien apua ja ”hiljaista tietoa” käytettävissä.

Että vanhemmuus olisi jatkossakin asia, johon nuoret uskaltavat lähteä, sitä on osattava tukea. Niillä keinoilla, joita aika vaatii. Tähän työhön MLL:lle paljon onnea.

Taina Tukia

Onnittelut niille paikallisille perheille, joihin viime vuonna syntyi pienokainen! Kuvagalleriaa sivulta 11 alkaen.