Lumettoman talven kääntöpuoli

0

PÄÄKIRJOITUS

Tämän talven säässä riittää puhuttavaa ja hämmästeltävää. Varsinaista pysyvää lunta ei olla vielä saatu maahan. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän vuoden tammikuu onkin ollut toistaiseksi jopa kymmenen astetta tavallista lämpimämpi.

Kunnallislehden tekemä gallup keräsi sauvolaisilta hyviä vastauksia ja näkökulmia lumettomuuteen. Moni koki positiivisena asiana säästön talon lämmityskustannuksissa. Pimeys ja ikään kuin jatkuva syksy ja sen sadekelit toki harmittivat. Lapsetkin kaipasivat lumileikkejä, eikä päiväkotilasten kurahousuralli miellytä kaikkia vanhempia.

Lumeton talvi näkyy etenkin kiinteistönhoitoalalla. Koska lumitöitä ei ole, on moni työntekijä joutunut jäämään tekemisen puutteessa kotiin. Toisaalta säästöä tulee taas firmoille siitä syystä, ettei lumitöitä jouduta urakoimaan yötä päivää. Hyötyvätpä tilanteesta myös kaupungit. Suurissa kaupungeissa yksi kunnon lumimyräkkä voi maksaa jopa 50 000 euroa vuorokaudessa. Lisäksi lumen kuljettaminen lumenkaatopaikoilla on esimerkiksi Turussa aikoinaan maksanut talvea kohden jopa miljoona euroa.

Lumettomuus on näkynyt väenpaljoutena Paimion hiihtoputkessa ja lenkkeilijöitäkin on siunattu kuivahkoilla teillä. Myös talven perinteiset lonkanmurtumatilastot saattanevat olla tänä vuonna paremmat terveyskeskuksissa, koska ulkona ei ole niin liukasta.

Toimituksessa kerrottiin, että Vähäjokipolun linnunpöntöstä kuului jo elämisen merkkejä. Luonto on ihmeissään vallitsevasta säästä. Tähän lehteen tehty Pro Agrian haastattelu puolestaan kertoo, että vasta varsinainen kevät näyttää, mitä tuleman pitää. Mitä tahansa voi vielä tapahtua suuntaan tai toiseen esimerkiksi kevätviljojen osalta.

Ihminen on kovin pieni suuren luonnon armoilla. Joudumme jatkuvasti sopeutumaan sen oikkuihin, vaikka yritämmekin sitä tulkita ja ennakoida. Onko edes parempaa puheenaihetta kuin vallitsevan sään hämmästely ja päivittely.

Ilmastonmuutoskeskustelun pyörteissä eläessämme moni varmasti miettii, onko lumettomuus itsemme aiheuttamaa. Tuhoamalla luonnon, tuhoamme samalla itse itsemme. Luin, että viimeksi vastaavaa lumetonta talvea olisi eletty vuoden 2007 ja 2008 taitteessa. Tulevat vuodet varmasti näyttävät, yleistyvätkö vastaavat talvet jatkossa, vai onko kyseessä poikkeusvuosi, kuten 12 vuotta aiemmin.

Ina Virtanen