PÄÄKIRJOITUS – Vapaalla palautuu

0

Vietin viikon pohjoisessa, lähes metristen hankien ympäröimänä. Ulkoilin ja nautin tuosta ”kunnon” talvesta. Viimainen sade ja nollakeli puraisee täällä pahemmin kuin parikymmentä pakkasastetta siellä. Sininen hämy on aina yhtä hurmaavaa, mutta kaiken kruununa tietenkin oli se, miten ilta ja yö valaistuivat lumesta.

Parhaita hetkiä koin lumisessa metsässä, jossa hiihtämisen lisäksi tuli tällä kertaa kokeiltua myös lumikenkäilyä. Siinä olikin jotain koukuttavan kivaa. Polku polveilee eteenpäin, eikä ihan tiedä mitä edessä on, tuleeko nousua minkä verran ja mitä eläimen jälkiä näkyy. Samoja tuntemuksia tavoitin viime kesänä muutaman päivän tunturivaelluksella. Kun ei aivan tiedä, mitä edessä on, sitä uppoutuu hiljaisuuteen ja luontoon.

Tämän Kuntsarin sisällä on TS-Yhtymän paikallislehtien yhteisesti toteuttama Vapaalla-liite, johon kerättiin lehtien lukijoilta ympäri maakuntaa tarinoita siitä, mikä on heille rakkain harrastus. Siis sellainen, joka tuottaa hyvää oloa. Näiden tarinoiden ja kokemusten lukemiseen pysähdyin toviksi minäkin. On hienoa, kun ihminen löytää sen jonkun oman jutun ja löytää myös aikaa sen tekemiseen. Se on tervettä itsekkyyttä.

Aikuisiällä on oma valinta, mihin aikaansa käyttää. Eri elämäntilanteissa voi helposti tuntua siltä, että aika ei riitä, mutta kyse on siitä, miten järjestelee. Itse koin perheen ruuhkavuosina olevani talli- ja hallikuski. Pyh ja pah, totuuden nimissä lasten harrastukset tarjosivat syyn jättää aloittamatta ja tekemättä. Vain harvoin onnistuin tyrkkäämään itseni kävelylle sen sijasta, että ajelin edestakaisin.

Vapaa-ajasta nostetaan herkästi esiin se, että liikkuminen ja vieläpä riittävällä intensiteetillä on terveellistä ja tärkeää. No tietenkin on. Mutta sen lisäksi kannattaa muistaa, että terveellistä on sekin, että ylipäätään tekee itselle hyvää oloa tuottavia juttuja. Sellaisia, mitkä tuottavat iloa ja tyydytystä. On hyvä liikkua sopivasti, mutta pitää osata myös olla.

Jos siis tykkää löhötä sohvalla lukemassa, sille voi ottaa aikansa. Jos tykkää neuloa, virkata tai väkertää puutöitä, sekin on hyvä. Jos tykkää vaikka pestä ja silittää pyykkejä urakalla ja nauttii puuhasta, on se ihan mainiota. Jos nauttii vapaalla pienet päiväunet, sekin on kuulkaa ihan jees. Sillä vapaalla ihminen palautuu ja voimaantuu.

Taina Tukia