Ammattimessut antoi vinkkejä tulevaan

0
Ammattimessuilla oli esillä laaja kirjo eri ammattikuntien edustajia.

Paimion kirjaston järjestämät ammattimessut esittelivät viime torstaina paimiolaisille yhdeksäsluokkalaisille sekä lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille erilaisia ammatteja. Paimio-salissa esittäytyi muun muassa eläinlääkäri, palomies, arkkitehti, valokuvaaja, floristi ja sähköasentaja. Esiintyjät kertoivat ammateistaan, ja oppilaat saivat mahdollisuuden kysyä heitä kiinnostavista asioista.

Erityisesti nuoria kiinnostivat ammattien hyvät ja huonot puolet, ja millainen henkilö sopii mihinkin ammattiin. Toki palomieheltä kysyttiin, montako kissaa tämä on pelastanut, ja sähkömieheltä tiedusteltiin, montako sähköiskua tämä on saanut.

– Myös koulutuksen kesto kiinnosti ja se, koemmeko töissämme stressiä, eläinlääkäri Hanna-Lea Taskinen kertoo.

– Kukaan ei kuitenkaan kysynyt, kuinka paljon saamme ammateissamme palkkaa, sähköasentaja Werner Sillanpää ihmetteli.

Eteenpäin katsova asenne


Ammatin harjoittajilla oli hyviä vinkkejä tulevaisuuttaan pohtiville yhdeksäsluokkalaisille.

– Tulevaisuuden päätöksissä ei kannata mennä kaveriporukan mukana, Werner Sillanpää muistuttaa.

Palomies Samuli Tuominen sanoo, että ammattiin päätymisellä voi olla monta eri tietä tai väylää. Samoilla linjoilla oli Turun Yliopiston lehtori ja dosentti Jorma Määttä.

– Nykynuorilla on paineita. Harvat asiat ovat kuitenkaan lopullisia. Elämässä tulee uskaltaa mennä eteenpäin, ja aina voi tehdä korjausliikkeitä.

– Kunhan teet jotain, etkä jää kotiin, Hanna-Lea Taskinen lisää.

Valokuvaaja Tara Jaakkola kannatti lukion käymistä.

– Se kypsyttää päätä. Omaa paikkaa ei tarvitse löytää heti. Joskus tilanne voi vaatia useammatkin pääsykokeet.

– Toki uusitut hakusysteemit voivat painaa oppilaita, kun ylioppilastutkintotodistuksella on entistä suurempi painoarvo. Näin vain muutaman päivän mittaiset ylioppilaskirjoitukset ratkaisevat paljon, Hanna-Lea Taskinen toteaa.

– Mutta arvosanoja voi korottaa ja käydä vaikka valmennuskurssilla. Opiskelupaikkaa odottaessa voi tehdä muita töitä. Välivuosi ei ratkaise loppuelämää, Jaakkola lohduttaa.

Seuraavaksi Paimion kaupungintalolla järjestetään rekrymessut nuorille, jotka etsivät kesätöitä sekä yrityksille, jotka etsivät työntekijöitä. Rekrymessuilla keskiviikkona 29. tammikuuta klo 14 – 16 on paikalla paikallisia yrittäjiä kertomassa yrityksestään ja siitä, kuinka päästä heille kesätöihin.