Arkisen hyvyyden voima

0

Ikuisesti jatkuvan marraskuun painaessa silmäluomia kaipaan elämääni keveyttä, valoa ja naurua. Uutisvirran kuljettaessa väkivallan, ilmastonmuutoksen ja taloudellisten uhkakuvien keskelle on helppo antautua synkille ajatuksille ja raskaille tunteille. Missä ovat hyvät uutiset?! Elämme historiallisesti katsottuna väkivallattominta, yltäkylläisintä ja vaurainta aikaa ihmiskunnan historiassa, mutta siltä ei tunnu. Virittäkäämme nyt omat tuntosarvemme ja sisäiset kanavamme ottamaan vastaan hyvyyttä.

Perjantai 31.1. Uutiset! Paimiossa auto antoi tietä jalankulkijalle! Jalankulkija kiitti autoilijaa hymyn kera. Kaikilla oli kivampi fiilis. Päiväkodin pihassa isänsä jalkaan takertunut lapsi pääsi hoitotädin syliin ja sai isältään lentosuukkoja aidan takaa. Se oli kaikkien mielestä kivaa. Lapsi piirsi ystävälleen kortin, jossa lukee: Olet mun paras kaveri – ihanaa tuntea sut! Mummoklubilla eräs toi pullapitkon seurueeseen, koska aina on hyvä hetki syödä pullaa ja juoruilla. Eräs tarjoilee talviunesta liian aikaisin heränneelle siilille tämän ruokavalioon sopivaa ruokaa. Toinen kerää juoksulenkeillään roskia teiden varsilta, toinen järjestää lapsille urheilutoimintaa ja yksi kutoo sukkia vastasyntyneiden osastolle.

Arkisen hyvyyden voima on hienovaraista, rauhallista ja pehmeää eikä siitä saa rouheita otsikoita. Hyvyyden voima näkyy kuitenkin joka puolella, kunhan viritämme itsemme näkemään sitä. Se näkyy perheiden yhteisissä ajoissa, ystävien tapaamisissa, lohduttavissa halauksissa, kannustavissa sanoissa, tuntemattomalle tien neuvomisessa, liikennesääntöjen noudattamisessa ja toisten kunnioittamisessa erimielisyyksienkin aikana.

Meissä ihmisissä on paljon pystyvyyttä ja halua hyvään, kunhan uskallamme nousta pelkojemme ja esteidemme yläpuolelle olemaan arkisia supersankareita. Millä tavalla arjessa toimisit, jos voisit olla paras, rakastavin ja sopusointuisin sinä?

Hanna Mäkinen

Käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja.