Fazer sulkee tehtaan ja irtisanoo Kaarinassa

0
Kaurapohjaiset tuotteet kulkevat Fazerilla edelleen Yosa-tuotemerkillä, alunperin tuotenimi tuli tutuksi kaarinalaisen Biofermen valmistamana.

Fazer käynnistää Kaarinan tehtaalla yt- neuvottelut, jotka koskevat koko Kaarinan tehtaan henkilöstöä. Yritys harkitsee tehtaan sulkemista ja toimintojen siirtämistä Fazerin Korian tehtaalle. Uhattuna on vajaat viisikymmentä työpaikkaa, joista vajaa puolet on vakituisia ja loput määräaikaisia tai tarvittaessa töihin kutsuttavia.

Maidottomien ja kaurapohjaisten tuotteiden kysyntä kasvaa sekä kotimaassa että ulkomailla ja Fazer selvittää parhallaan mitä näiden tuotteiden tuotannon kehittäminen ja tehostaminen edellyttävät. Kaarinassa kauraliiketoiminnan kasvu edellyttäisi mittavia investointeja, tehtaan laajentamista ja modernisointia silmälläpitäen. Tämä nähdään vaikeaksi nykyisessä sijainnissa. Korialla se taas onnistuu.

– Maidottomat, kaurapohjaiset tuotteet ovat avainroolissa liiketoimintamme kasvussa sekä kotimarkkinoilla että kansainvälisesti. Maidottomien tuotteiden kokonaismarkkinat kasvavat Länsi-Euroopassa yli 17 prosenttia vuosittain. Valttejamme kiristyvässä kilpailutilanteessa ovat vahva asiantuntemus kauraliiketoiminnassa, kuluttajalähtöinen tuotevalikoima ja vahvat brändit. Samaan aikaan meidän on varmistettava asemamme kiristyvässä kilpailutilanteessa ja tuotannon kilpailukyky sekä mahdollistettava tarvittavat tuotannon lisäinvestoinnit ja täytettävä kiristyvät laatu-, turvallisuus- ja ympäristövaatimukset”, sanoo Fazer Lifestyle Foodsin toimitusketjun johtaja Heli Anttila.

Kaarinan tehtaan mahdollinen sulkeminen ajoittuisi syksyyn 2020. Fazer ilmoittaa tukevansa niitä, joita mahdollinen irtisanominen tulisi koskemaan.

Maidottomat, kaurapohjaiset Fazer Yosa-tuotteet ovat osa Fazer Lifestyle Foodsin liiketoiminta-aluetta. Yosa-tuotteet ovat alunperin kotoisin nimenomaan Kaarinasta, josta Fazer osti tuotteet kehittäneen Bioferme Oy:n vuonna 2017. Noihin aikoihin Fazer perusti uuden Fazer Lifestyle Foods -liiketoiminta-alueen.

Korian tuotantolaitoksen Fazer osti viime syyskuussa, ja se on erikoistunut kasvipohjaisten elintarvikkeiden valmistukseen.