Hiihtoinnostus näkyy Paipissa

0
Juha Juhanoja sekä Kalle Perkonoja vastaavat Paipin toiminnasta. Molemmat ovat positiivisessa mielessä yllättyneitä paikan tällä hiihtokaudella vallitsevasta suosiosta.

Paimion hiihtotunneli Paipin ladulla on riittänyt tällä hiihtokaudella väkeä.

– Syystä tai toisesta jo syksyllä näkyi tavallista enemmän kävijöitä. Syyskuussa hiihtäjiä oli jo kolmasosan enemmän vuotta aiemmasta, Paipin työntekijä Juha Juhanoja kertoo.

Joulukuussa kävijämäärät kasvoivat entisestään, ja vuorokaudessa hiihtäjiä putkessa kävi jo kaksisataa.

– Varsinainen kiire alkoi viikkoa ennen joulua. Sen jälkeen meno on ollut yhtä hiihtämistä, Paipin vastaava Kalle Perkonoja lisää.

– Tällöin vaikuttimena olivat toki ulkona vallitsevat keliolosuhteet, Juhanoja sanoo ja viittaa sadekeleihin.

Hän arvelee, että syksyllä ihmiset hiihtotunneliin toi edellisen vuoden talvi, jolloin ulkona pääsi hyvin hiihtämään.

– Hiihtoinnostus tuntui olemaan kasvamaan päin. Saimme syksyllä uusia kävijöitä aina Huittisista, Valkeakoskelta ja Espoon hiihtoseurasta saakka.

Miehet pitävät hyvänä, että uusia kasvoja saapuu hiihtämään.

– Eilen valehtelematta näkyi jopa 20-30 uutta kasvoa, Perkonoja sanoo.

Kaudella jo runsaat 15 000 kävijääEtenkin illat ja viikonloput ovat Paipissa kaikkein kiireisimpiä.

– Suurin osa tulee hiihtämään neljän jälkeen, kun he pääsevät töistä. Runsasta automäärää parkkipaikalla ei kuitenkaan kannata pelästyä, sillä kyllä täällä tilaa riittää hiihtää, Juha Juhanoja muistuttaa.

Esimerkiksi viime viikon keskiviikkona hiihtäjiä kävi päivän aikana 300.

– Koko kuluneella hiihtokaudella korttikävijöitä on käynyt jo 10 000, joten kävijöitä on yhteensä ollut reilusti yli 15 000, Kalle Perkonoja laskee.

– Kun mukaan laskee vielä keskimääräiset hiihtokierrokset, on hiihtoputken lunta kulutettu jo alakanttiin arvioituna yhteensä 200 000 kierrosta tällä hiihtokaudella, Juha Juhanoja arvioi.

Hyvät olosuhteet uusilla säädöilläRunsaasta ladun kulutuksesta huolimatta Paipin lumi on kestänyt hyvin.

– Olemme hoitaneet lunta eri tavalla kuin koko paikan historiassa. Jäähdytysjärjestelmässä on uudet säädöt, jolloin lumi pysyy kiinteämpänä ja liukkaampana, Juhanoja selvittää.

– Moni luuli, että lumet on vaihdettu, vaikkei näin ole. Myös sosiaalisessa mediassa on puhuttu paljon hyvistä hiihto-olosuhteista ja positiivinen pöhinä on päällä, Kalle Perkonoja jatkaa.

Hyvää palautetta on tullut myös paikan tarjoamasta suksihuollosta.

– Kun satunnainen hiihtäjä tulee hiihtämään huonoilla suksilla, voi latu tuntua huonolta. Siksi suksien huolto on tärkeää, Juha Juhanoja toteaa.

Paippi saa uuden lumen heti, kun pakkaset saapuvat ja pysyvät yllä kolmesta neljään päivään.

– Uusi lumi ajetaan maaliskuun tienoilla tulevaa syksyä varten, Kalle Perkonoja kertoo.

– Jo ensi syksyn kannalta toivomme, että hiihtokausi aloitettaisiin jo entistä aiemmin, jotta hiihtoputken olosuhteet olisivat käyttäjämassan ansiosta huipussaan, Juha Juhanoja muistuttaa.