Lisää kotimaisia tuotteita Arkean lautasille

0

Satokausidatan hyödyntäminen ruokalistasuunnittelussa toi Arkealle vastuullisuuspalkinnon Finlandia-talolla äskettäin järjestetyssä Ratkaisu20-seminaarissa. Arkean ruokapalveluissa pilotoitiin syksyn 2019 aikana reaaliaikaista satokausidataa ruokalistasuunnittelussa.
Pilotti tehtiin yhdessä ICT-palveluyritys CGI:n ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Hankkeen tavoitteena oli saada kotimaiset satokauden tuotteet paremmin hyödynnettyä ja pienennettyä pelloille jäävää ruokahävikkiä.
Syksyllä alkaneessa pilotissa varsinaissuomalaisten maanviljelijöiden ilmoittamat satotiedot välittyivät Arkean ruokapalveluihin CGI:n Aromi-sovelluksen välityksellä. Luonnonvarakeskus on ollut mukana kehittämässä sovellusta, jonka avulla maanviljelijät voivat jakaa arvionsa tuotteiden kypsymisajoista sekä tulevan sadon määrästä reaaliajassa.
Hanketta jatketaan myös seuraavalla satokaudella. Tähän mennessä kokemukset Arkeassa ovat olleet positiivisia.
– Valmistamme päivässä kymmeniä tuhansia aterioita, joten satokauden hyödyntämisellä on todella merkitystä. Aromin satokausiominaisuus auttaa suunnittelemaan ruokalistat niin, että sadon anti pystytään hyödyntämään mahdollisimman hyvin ja hävikin määrä pienenee pelloilla, kertoo Arkean palvelujohtaja Sanna Malaska.
– Näen tässä paljon mahdollisuuksia, kun mukaan saadaan laajempi valikoima raaka-aineita. Kaiken kaikkiaan satokausikalenteri on sovelluksen avulla helpompi ruokalistasuunnittelussa ottaa huomioon, Malaska lisää.