Luonto ja elämän kierto tekee aina nöyräksi

0

Maanviljelijä tekee töitä luonnon ehdoilla. Ilmastovaihtelut, aurinko ja sade, eläinten käyttäytyminen, biologinen kello, kaikella on selvä lainalainen toimintamalli, mutta aina yllättävä. Aamulla et välttämättä tiedä, mitä päivä tuo tullessaan.

Kasvatetaan kasveja ja eläimiä, sidotaan hiiltä, tuotetaan energiaa.

Tilallemme tulivat uudet emolinnut vuodenvaihteessa. On aina mukava seurata, miten nuo uudet, jo aikuisikään kasvatetut kalkkunat sopeutuvat uuteen kotiin. Hyvin sopeutuvat.

Utelias lintu tutkii kaikki rehu- ja juomalaitteet, hallin seinät, lattiat, pesät tarkasti ja leikkii halliin tarkoituksella asetetuilla virikkeillä. Purupaaleja ja ramppeja, joiden päällä on kiva kiipeillä, salibandypalloja, joita voi vieritellä pehmeällä kutterilastupohjalla, pakettinaruja, joita voi nokkia ja repiä seinänvierelle asetetuista vyyhdeistä. Koko ajan on tarjolla puhdasta juomavettä sekä rehua, jonka koostumus on tutkittu ja tehty tarkan reseptin mukaan.

Hallissa ollaan joka päivä useita tunteja ja seurataan lintujen kehitystä. Kun parvi tulee, alkaa aina ”kevät”. On mielenkiintoista nähdä, miten linnun hormonitaso alkaa muuttua pitenevän päivän ansiosta ja jo parin viikon kuluttua etsitään sopiva pesä, jonne aloitetaan muniminen. Kukot ovat omassa osastossa ja valmistautuvat hedelmöittämään kalkkunakanat, jotta saadaan uusia pieniä untuvikkoja maailmaan.

Ensi viikolla alkavat kanojen keinosiemennykset, jotta hedelmöityminen on mahdollista. Kolmen hengen tiimi suorittaa toimenpiteet jokaiselle kanalle viikoittain, aluksi jopa kahdesti viikossa. Työ on raskasta, mutta mielekästä, koska vain hyvin tehty työ tuo tulosta. Työ tehdään huolellisesti lintujen ehdoilla.

Hedelmöittyneet munat viedään hautomoon, jossa ne kuoriutuvat neljän viikon kuluttua. Untuvikot siirtyvät hautomolta kasvattamoihin. Lihantuotantotilat kasvattavat linnut isoiksi. Hyvää ja ravitsevaa kalkkunanlihaa voi ostaa kaupan hyllyltä.

Elämän kierto on vaan aina yhtä ihmeellistä ja palkitsevaa.

Samanlaisen kertomuksen voi kirjoittaa myös kasvintuotannosta. Tarvitaan kasvinjalostus, siemenen kunnostus, kevätmuokkaus, kylvö, lannoitus, kasvinsuojelu, sadonkorjuu, kauppakunnostus ja lopulta ruoka löytyy kaupan hyllyltä.

Päivä pitenee jo. Ennen kuin huomaammekaan, on jo peltojen kevättöiden aika.

On mukavaa tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Tuottaa kuluttajalle hyvää suomalaista ruokaa. Työtä, jossa muuttuvat olosuhteet haastavat joka päivä.

Mikko Lindberg

MTK-Paimion pj.