Patas tarjoaa yksiötä Metsänpeikolle

0
Pataksen johtaja Eija Rouvali esitteli Kaarina-lehdelle Metsänpeikolle hankittua asuntoa. Työnsä takia Rouvali ei halua kasvojaan näkyville.

Valkoinen lipasto, pieni sohva ja kynttilöitä ikkunalaudalla. Turun Varissuolla sijaitseva kerrostaloyksiö on yleisilmeeltään vaatimaton mutta kodikkaasti sisustettu.

Pelastusarmeijan tuetun asumisen Patas-työryhmä vuokrasi asunnon viime viikolla Metsänpeikkoa varten. Kalusteet on saatu Pataksen johtajan Eija Rouvalin mukaan lahjoituksina ihmisiltä.

Poliisi otti kiinni runsaasti mediahuomiota saaneen Metsänpeikon sunnuntai-iltana. Myös Rouvali ja Pataksen ohjaajat Sari Nuutinen ja Mia Koskinen ovat etsineet naista joulusta saakka.

– Nyt vain odotamme, että poliisi ottaisi meihin yhteyttä. Meillä on mahdollisuus auttaa tätä naista, jos hän on vain valmis ottamaan apua vastaan, Rouvali kertoo.

Patas on aiemmin tehnyt työtä lähinnä mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden parissa yhteistyössä Turun sosiaalitoimen kanssa. Asunnottomien auttaminen on Pataksen uusi toimintamuoto.

Rouvali ja Pataksen ohjaaja Nuutinen asuvat molemmat Kaarinassa ja kuulivat Metsänpeikosta asuinalueidensa Facebook-ryhmistä.

– Vuoden alussa saimme Helsingistä Pelastusarmeijan asumispalveluyksiköstä luvan välivuokrata asuntoja asukkaille. Tajusin, että mehän voimme auttaa tätä naista. Olisi sydämetöntä olla auttamatta, Rouvali näkee.

Viranomaisten hallussa

Rikoskomisario Jussi Helesvirran mukaan Metsänpeikoksi itseään kutsuva nainen on tällä hetkellä viranomaisten hallussa. Hän ei voi kommentoida tarkemmin, mistä viranomaisista on kyse.

Noin 30-vuotiasta naista epäillään Helesvirran mukaan kahdesta törkeästä varkaudesta ja useista pienemmistä rikkomuksista, kuten kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteoista.

Helesvirta ei halua tässä vaiheessa arvailla, millainen rangaistus naista mahdollisesti odottaa.

– Se riippuu niin monesta eri asiasta, esimerkiksi aiemmasta rikoshistoriasta. On tuomioistuimen tehtävä arvioida sopiva rangaistus.

Helesvirta kertoi tiistaina, että poliisi on tietoinen Metsänpeikolle järjestyneestä asunnosta ja aikoo olla yhteydessä Patakseen.

Opetellaan arjen taitoja

Jos Metsänpeikko muuttaa hänelle tarjottuun asuntoon, Patas lupaa tukea häntä uuden elämän alkuun kaikin mahdollisin tavoin.

– Ensin sosiaalitoimen työntekijä tekee hänelle palvelutarpeen arvioinnin. Me olemme valmiita auttamaan ihan perusasioista lähtien, kuten miten tehdään ruokaa ja käydään kaupassa. Järjestämme asiakkaillemme myös viriketoimintaa. Ketään ei jätetä omilleen, Rouvali lupaa.

Patas maksaa vuokraamiensa asuntojen vuokrat ja perii rahat mahdollisuuksien mukaan asiakkailtaan.

– Asukkaalla on oikeus saada asumiseen tukea. Autamme asiakkaitamme selvittämään ja hakemaan heille tarkoitettuja tukia.

Toisin kuin moni muu asunnottomia auttava järjestö, Patas ei edellytä asiakkailtaan päihteetöntä elämää.

– Uskomme, että koti on kaiken perusta. Sen jälkeen on helpompaa lähteä rakentamaan uutta elämää, kun on katto pään päällä.

  • Metsänpeikko löytyi ja on tallessa

    Poliisi tavoitti Kaarinan Littoisissa ja Piikkiössäkin asuntoihin tunkeutuneen, Metsänpeikoksi itseään kutsuneen naishenkilön viime sunnuntaina, ja hänen toimiaan tutkitaan.

    Kyseinen henkilö havaittiin viime sunnuntaina Littoisissa erään talon pihalla. Asukas hälytti poliisipartion, joka tavoitti naisen. Poliisin kuulusteluissa ei ole selvinnyt naisen motiivi tunkeutua muiden koteihin, eikä tilanne muutoinkaan ole juurikaan selvinnyt. Nainen on edelleen viranomaisten huomassa, ja häntä epäillään kahdesta törkeästä varkaudesta, kotirauhan rikkomisista ja muista vähäisimmistä rikoksista.

HEINIMAIJA HIRVONEN