Pyry keräilee muistoja

0
Pyry Sarkiola lapsuuskotinsa takapihalla. Hän asuu nykyisin Kouvolassa ja työskentelee Ylen Kymenlaakson toimituksessa kuvaaja-leikkaajana tehden Kaakkois-Suomen tv-uutisia.

Sauvolaislähtöinen Pyry Sarkiola etsii muistoja Lautkankareen Ylitalosta, joka on historiansa saatossa tunnettu muun muassa Lautkankareen lastenkotina ja useassa muussakin roolissa. Sarkiolan perhe osti talon vuonna 1996. Nykyisin Kouvolassa asuva ja Ylellä työskentelevä Pyry Sarkiola kävi Sauvossa peruskoulun.
– Huomasin vime keväänä Wanhojen kuvien Sauvo -Facebook-ryhmässä kuvan 1950-luvulta. Siinä Sauvon yhteiskoulun oppilaat seisovat koulunsa edessä Lautkankareella. Tuo talo, nykyisin Hirsilä, on lapsuudenkotini, joten oli hauska nähdä pihassa itselleni tuntemattomia lapsia.
– Samalla mietin, etten tiedä yhteiskoulun ajoista tai sitä ennen talossa toimineesta kunnan lastenkodista paljoakaan. Kuvan yhteyteen tuli kommentteja ihmisiltä, joilla oli tietoa taloon liittyen, joten ymmärsin nyt olevan oikea aika selvittää talon historiaa, Pyry perustelee.
Hän kertoo tutkineensa viimeiset puoli vuotta talon vaiheita. Viime vuoden lopulla hän etsi ihmisiä, joilla olisi rakennuksesta jotain tietoa, lehti-ilmoituksella Kunnallislehdessä.
– Olen haastatellut noin kymmentä ihmistä, joilla on kytkös joko taloon tai Lautkankareen alueeseen, Pyry kertoo tähän mennessä keräämästään perimätiedosta.
– Lisäksi olen tutkinut kirkonkirjoja netissä. Kansalliskirjaston digitaalisesta lehtiarkistosta on saanut paljon tietoa vuoteen 1929 asti.

Monipolvinen historia

Hirsilällä on pitkä historia. Maatilana sen vaiheet yltävät satojen vuosien taakse, ja nykyinen päärakennus on ainakin 130 vuotta vanha. Talossa on kaksi kerrosta, ja alakerran toisessa päässä on sali.
Sauvon kunta osti rakennuksen itselleen yli sata vuotta sitten. Kun Suomen itsenäisyyden ajan alun puute ja rauhattomuus lisäsivät köyhäinhuollon varassa olevien lasten lukumäärää tuntuvasti, Sauvon kunnan köyhäinhoitohallitus esitti lastenkodin perustamista kunnan omistamaan Ylitalo-rakennukseen, köyhäintalon välittömään läheisyyteen. Lastenkotiin sijoitettiin aluksi 19 lasta.
– Vanhoja lehtijuttuja lukemalla selvisi, että vuonna 1920 perustetun lastenkodin johtajattareksi valittiin 20-vuotias ylioppilas, mikä tästä päivästä katsottuna kuulostaa hurjalta, Pyry Sarkiola tuumii.
Sauvon kunnan lastenkoti lakkautettiin tarpeettomana vuonna 1949. Sen jälkeen talossa toimi muutaman vuoden ajan Sauvon yhteiskoulu, ja sittemmin talo on ollut usealla yksityisellä omistajalla.
– Oli kiinnostavaa selvittää, että ennen lastenkodin perustamista talossa on asunut eläinlääkäri, Sarkiola kertoo.
Erityisesti hän sanoo innostuneensa, kun onnistui haastattelujen ja historiallisten karttojen avulla selvittämään Ylitalon entisen kivinavetan paikan Lautkankareella.
Nykyisin Lautkankareen navetta toimii Sarkiolan tietojen mukaan Sauvon nuorisotilana, Sauvon kirjaston siipenä. Kivinavetta siirrettiin vuonna 1917 osuusmeijerin juustolaksi, ja sittemmin se toimi Marco California -elintarviketehtaana.

Tietoja kaivataan edelleen

– Vaikka olenkin jo saanut ihmisiltä kiinnostavia tarinoita, kaipaan edelleen arkisia muistoja esimerkiksi yhteiskouluun tai lastenkotiin liittyen. Myös hirsiveistämön aika kiinnostaa, Pyry Sarkiola sanoo.
Hän alkoi kerätä historiatietoa Hirsilästä omaksi ja perheensä iloksi. Nyt toiveena on myös kirjoittaa talon historiasta joskus kirja, koska Hirsilällä tai aiemmin Lautkankareen Ylitalolla on tavallista taloa mielenkiintoisempi historia.
– Olisi myös hauskaa järjestää opastettuja kävelykierroksia Lautkankareella, Pyry tuumii.
Hänen selvitystyönsä etenemistä voi seurata juuri avatussa Lautkangar-blogissa (www.lautkangar.home.blog).

Muistot voi toimittaa Pyrylle sähköpostitse pyry.sarkiola@gmail.com, postitse Uudenkylänpolku 4, 21570 Sauvo, tai puhelimitse 044 521 4966.