Sähköautoissa omat vaaransa onnettomuustilanteissa

0
Janne Frantti kertoo, että palomiehet ovat saaneet peruskoulutuksen sähköautoihin, ja tulossa vielä täydentävää koulutusta.

Sähköautojen yleistyminen on tuonut uusia haasteita myös ammattipelastajille. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos kouluttaa palomiehiä toiminaan onnettomuustilanteissa oikein.

– Tähän mennessä kaikille vakinaisille palomiehille Varsinais-Suomessa on annettu peruskoulutus täyssähkö-, hybridi- ja kaasuautoista. Koulutettavina on ollut myös jonkin verran sopimuspalokuntalaisia, paloesimies Roni Sillanmäki kertoo.

Paloesimies Janne Frantti jatkaa, että seuraavaksi tulossa on asiaan liittyvää täydentävää koulutusta.

– Osana tulevaa koulutusta on esimerkiksi perehdytystä eri automerkkeihin. Tavoitteena on oppia, millaisia eroja niissä on.

Sillanmäki lisää, että nyt ollaan myös selvittämässä, millaista koulutusta sopimuspalokunnat tarvitsevat. Sitä varten niille on lähetetty kysely koulutustarpeista.

Autoissa on paljon turvajärjestelmiä



Sähköautoissa suurin vaara liittyy akkujen korkeaan jännitteeseen, joka voi olla 400–700 volttia. Niin voimakas sähköisku voi olla jopa tappava.

– Mahdollisuus sähköiskun saamiseen kolariautosta on kuitenkin melko pieni, sillä turvatyynyjen laukeamisen pitäisi katkaista virta akustosta lähtien, Sillanmäki toteaa.

– Sekin on melko epätodennäköistä, että auton alustassa oleva akusto vaurioituu onnettomuustilanteessa, sillä se on suojattu erittäin hyvin.

Frantin ja Sillanmäen mukaan myös kaasuautojen valmistajat ovat varautuneet onnettomuustilanteisiin monin tavoin. Kaasusäiliöt on suojattu hyvin ja onnettomuuksissa auton turvajärjestelmä sulkee kaasun ulospääsyn säiliöstä. Tulipalotilanteissa järjestelmä estää kaasusäiliön räjähtämisen päästämällä kaasun palamaan erillisen venttiilin kautta auton sivulle.

Sillanmäki arvioi, että Varsinais-Suomessa sähköautoja on ollut mukana vain muutamassa sellaisessa onnettomuudessa, jossa on tarvittu pelastuslaitoksen apua. Tilastoja asiasta ei kuitenkaan ole.

– Nyt tilanne on muuttumassa. Tämän vuoden alusta alkaen tilastointia tehdään myös ajoneuvon käyttövoiman perusteella.

Onnettomuusauto voi lähteä

yllättäen liikkeelle



Onnettomuustilanteissa ensimmäisenä paikalla on usein joku muu kuin ammattipelastaja. Jos mukana on sähköauto, auttajalla on syytä tietynlaiseen varovaisuuteen. Auto voi lähteä liikkeelle yllättäen, jos kuljettajan jalka otetaan jarrulta, kun vaihde on ajoasennossa. Sähköauton moottoristahan kuulu mitään ääntä, kun auto on paikoillaan.

– Ajovalmiudesta kertoo vain kojetaulussa oleva vihreä merkkivalo, jossa lukee ”ready” tai vastaavaa auton merkistä riippuen. Jos osaa, auton voi sammuttaa pysäytysnapista, kytkeä käsijarrun päälle tai siirtää vaihteen P-asentoon, Frantti opastaa.

Sillanmäki toteaa, että paikalle tulleen maallikon ongelmana on, ettei hän välttämättä tiedä, millaisen käyttövoiman ajoneuvosta on kyse.

– Ellei kuitenkaan ole varma, mitä pitäisi tehdä, silloin on syytä pitäytyä vain henkeä pelastavissa toimenpiteissä.