”Sauvon pojat” yhdessä estradilla

0
.

Manillan kiinteistössä Turussa sijaitsevassa Tehdas Teatterissa on tänään ensi-illassa H.C. – poeettinen kohtaaminen Englannissa. Näytelmä kertoo kahden ”satu-sedän”, H.C. Andersenin ja Charles Dickensin kohtaamisesta.

Näytelmän taustalla on tositapahtuma. Kirjailijat Andersen ja Dickens ystävystyivät aikoinaan kirjeenvaihdon välityksellä ja ihailivat toistensa tuotantoa. Kirjeenvaihto johti siihen, että Andersen matkusti kesäkuussa 1857 tapaamaan Dickensiä ja asettui perheeseen asumaan peräti viideksi viikoksi. Andersen ”ripustautui” perheeseen, ja samaan aikaan Dickensillä oli menossa aviokriisi.

– Kun hän lopulta häipyi, Dickens kiinnitti vierashuoneeseen kyltin, jossa luki: ”Täällä nukkui tanskalainen kirjailija Hans Christian Andersen viisi viikkoa, mikä tuntui perheestä ikuisuudelta”, kertoo Dickensin roolin tekevä sauvolainen Raimo Karppinen.

H.C. Andersenia näyttelee sauvolaissyntyinen Timo Väntsi. Andersen ja Dickens olivat oman aikansa kuuluisuuksia, joiden kohtaamisesta tuli sietämätön, kun Dickens oli arvokas ja itsetietoinen herrasmies ja Andersen taas sosiaalisilta kyvyiltään kömpelö ja lisäksi hillitön ja pidäkkeetön haihattelija.

Tehdas Teatterin esityksessä sukelletaan näiden taiteilijoiden persooniin ja kuvataan heidän eriskummallista ystävyyssuhdettaan myös nukketeatterin, paperileikkaustöiden ja livemusiikin keinoin. Näytelmävalinta jatkaa Tehdas Teatterille ominaista omaperäistä ohjelmistoa, ja se on yksi tämän vapaan kentän teatterin 20-vuotisjuhlavuoden näytelmistä.

Karppinen ja Väntsi ovat estradilla ensimmäistä kertaa yhdessä. Timo kertoo nähneensä nuorena poikana Karppisen Turun kaupunginteatteri lavalla useissa rooleissa ja pitäneensä tätä yhtenä teatterin tähtinäyttelijöistä. Karppinen taas on sanomansa mukaan äimistellyt ja ihaillut Timon Paroni Von Munchausenia ja muita suorasukaisia nukketeatteriesityksiä.

– Tämä on ollut hieno jakso elämää, Raimo Karppinen kehuu ensi-illan alla yhteistä teatteriprojektia ja koko työryhmää.

Hän on itse asiassa eläkkeellä, mutta tuli mielellään mukaan kun pyydettiin. Hän on ollut pitkään mukana myös Kolmas Tila -teatterissa, joka esiintyy eri estradeilla.

Tiiviin harjoituskauden takia Karppinen on asunut viime viikot Turussa, mutta muulloin hän nauttii asumisesta Sauvon rauhassa Vanhan Karunantien varrella. Sieltä hän osti maapalan ja torpan kymmenkunta vuotta sitten, kun veneilevänä miehenä etsi sopivaa paikkaa jostakin meren läheisyydestä.

– Olen viihtynyt Sauvossa hienosti, olenhan alkujaan korvesta kotoisin. On ihana painaa illalla pää tyynyyn, kun ympärillä on pelkkä syvä hiljaisuus.

Ensi-ilta 31.1. klo 19 Tehdas Teatterissa (Itäinen Rantakatu 64). Lavalla Timo Väntsi ja Raimo Karppinen, ohjaus Marja Susi, musiikki Kari Mäkiranta.