– Sauvo on melkein joka puolelta meren ympäröimä, mutta merellisyys ei näy. Eihän täällä ole edes ensimmäistäkään vierasvenesatamaa, ihmettelee uussauvolainen Merihelena Leskinen.
Hän halusi kääntää näkökulman päinvastaiseksi, kun aloitti Sauvon koululaisten kanssa merimaalausprojektin. Jättimäinen maalaus esittää Sauvoa mereltä päin nähtynä.
Leskinen aloitti nelimetrisen Sauvonmeri-maalauksen tekemisen oppilaiden kanssa marraskuun alussa. Yhteistaideteosta on työstetty kuvataidekerhossa useita kuukausia, viiden tekijän voimin. He ovat 6.- ja 8.-luokkalaisia.
– Kerholaiset ovat tehneet itse kaiken, minä olen vain ohjeistanut heitä ”kapellimestarina”, Leskinen kuvailee.
Hän on meritaiteilija, joka tiesi jo yhdeksän vanhana että maalaa isona vain merta. Niin lopulta tapahtuikin, mutta ensin hän valmistui muusikoksi ja toimi pitkään musiikkikouluyrittäjänä.
Sauvoon hän muutti vasta puolitoista vuotta sitten, tietämättä yhtään mitään paikkakunnasta etukäteen. Silmään oli sattumalta osunut ilmoitus myytävästä jugend-huvilasta Ruonalla meren rannalla, ja meri ratkaisi.
Merihelena harmittelee, että hänen merimaalauskurssinsa Paimion opistossa eivät ole oikein ottaneet tulta, mutta ehkäpä Sauvonmeri-projektin osallistujat jatkavat merimaalauksen parissa.
– Ainakin he ovat motivoituneesti osallistuneet tähän projektiin, tulleet jättimeren kimppuun joka lauantai ja jääneet ”ylitöihinkin” mielellään, Leskinen kertoo.
Kerho on siis kokoontunut lauantaisin aina kahden tunnin ajan. Ensin tehtiin maalauksen pohjustustöitä leveällä pensselillä, ja vähitellen pensselit ohenivat kun päästiin yhä pienempien yksityiskohtien kimppuun. Leskinen vastasi teoksen suunnittelusta ja tutki taustatyönä esimerkiksi Sauvon historiaa ja merikarttoja.
Hän sai idean jättimaalauksesta osallistuttuaan Sauvon Yrittäjien tilaisuuteen, jossa tuli puheeksi että Kati Mikolan tekemät, asuntomessuilla Sauvon osastolla käytetyt maalaukset ovat olleet käytössä niin monta vuotta että tilalle pitäisi saada uutta.
– Asia jäi korvan taakse, ja keksin että mehän voisimme toteuttaa yhteistaideteoksen, jota voisi käyttää myös kuntamarkkinoinnissa. Rehtori Sari Valtonen ja sivistysjohtaja Elli Sainio innostuivat heti kuvataidekerho-ideasta.
Valmiista teoksesta otetaan kopio mainoslakanalle, ja alkuperäinen teos pääsee aikanaan uuden koulun seinälle.
– Jos maalauksen olisi toteuttanut ammattitaiteilija, hinta olisi ollut 20 000 euroa. Nyt saatiin maalaus pienellä rahalla ja suurella innolla.
Viiden maalarin uurastuksen tulos on pian valmis, mutta koulun teemapäivänä 23. tammikuuta myös muilla halukkailla on mahdollisuus jättää pieni jälkensä teokseen.