Suomen tullin kaikkien aikojen paras huumekoira asuu Paimiossa

0
Harvalla labradorinnoutajalla on Facebook-sivu, jolla on 25 000 tykkääjää. Paimiossa asustava Dani-koira on kuitenkin faninsa ansainnut. Dani on tehnyt ahkeralla nenätyöllään huikeat 1910 huumelöytöä tullikoirana yhdessä omistajansa Mika Niemenmaan kanssa. Monelle Dani ja Mika ovatkin tuttuja televisiosta Suomen tulli, sekä Lentokenttä -ohjelmista. Parivaljakon työarkea päästiin seuraamaan televisiossa yli kuuden vuoden ajan ja ohjelmien uusinnat pyörivät televisioruuduissa edelleen.
Alun perin Helsingistä kotoisin oleva Mika Niemenmaa muutti perheineen Paimioon vaimon houkuttelemana kolmisen vuotta sitten. Nykyisin työmatkat Helsinki-Vantaan lentoasemalle sujuvat autolla moottoritietä pitkin. Tullissa mies on työskennellyt vuodesta 1988 alkaen.
– Vuonna 1991 pääsin töihin tullin valvontaan ja vuonna 2001 otin ensimmäisen tullikoirani Rampen, joka eli 12-vuotiaaksi, Niemenmaa kertoo.
Leikki on etsinnän palkinto
Rampen seuraaja Dani syntyi vuoden 2007 lopussa. Pitkällä yli 9-vuotisella työurallaan Danista tuli Suomen tullin kaikkien aikojen paras huumekoira.
– Dani on sosiaalinen, rohkea, aktiivinen, ei pelkää mitään ja tykkää löytää asioita, Niemenmaa kuvailee koiransa hyviä ominaisuuksia samalla kun Dani tarjoaa miehelle lattialta löytyvää lelua.
Huumausaineiden etsiminen onkin Danille leikkiä.
– Mitä tahansa eteen tulee, Dani merkitsee löydön aina samalla tavalla. Se on vähän kuin pallon heittoa koiralle.
Niemenmaan mukaan kaikilla on oma tyylinsä kouluttaa koira. Hän itse leikkii koirien kanssa vain huumausaineiden etsinnän yhteydessä. Leikki onkin ikään kuin palkinto työstä.
– Koiran koulutuksessa ensimmäinen vuosi on vaativin. Silloin opitaan erilaisissa ympäristöissä tottumaan meteliin, pyssyllä ampumiseen, rappusiin, korkeisiin tiloihin, lapsiin ja vanhuksiin. Siis aivan kaikkeen mahdolliseen, Niemenmaa selvittää.
Koiran varsinainen huumekoulutus taas kestää yhteensä kahdeksan viikkoa.
Dani teki urallaan suuria löytöjä
Vuosien varrella Dani on tehnyt mitä mielenkiintoisimpia löytöjä. Niemenmaa muistaa yhä shakkilaudan, jonka sisältä löytyi huumausaineita koiran hajuaistin avulla. Suurin Danin kerralla tekemä huumelöytö oli 12 kilon hasis-kätkö matkalaukun välipohjassa.
– Ammattimainen rikollisuus on kasvanut Suomessa ja on menty yhä enemmän maailman meininkiin. Nykyään huumausainelöydöt ovat isoja ja kätköissä käytetään hyväksi muita ihmisiä vauvoista vanhuksiin, hän kertoo.
Niinä vuosina, kun Mika Niemenmaa vielä aloitteli työuraansa, pysähtyi koko tulli pienestä määrästä valkoista jauhetta. Nykypäivänä tilanne on jo toinen ja löydöt ovat entistä suurempia. Salakuljettajien jäljille päästään koiran vainun ja tullivirkailijoiden yhteistyöllä.
– Puhutamme koiran merkkaamia henkilöitä ja pyrimme etsimään ristiriitoja heidän sanomisistaan. Myös elekielikoulutus on ollut tärkeää työssämme.
Vuonna 2012 Dani sai Kennelliiton Sankarikoiran tittelin kunnianosoituksena tekemästään työstä tullin palveluksessa.
– Danin avulla on saatu kiinni huumeiden lisäksi esimerkiksi pommilähetys sekä ulkomailta Suomeen saapunut pedofiili. Parhaimpana vuotena Dani teki yhteensä 517 huumelöytöä, Niemenmaa paljastaa.
Eläkeläisen ei tarvitse herätä töihin
Eläkkeelle tullikoirat pääsevät yleensä 7-8 vuoden iässä. Danin työura oli kuitenkin tavanomaista pidempi ja kesti 9,3 vuotta.
Nyt eläkepäiviään siviilissä viettävä Dani ei kaipaa aikaisia aamuherätyksiä ja matkustamista töihin. Dani jää kotiin nukkumaan pienen pomerian-rotuisen Atte-koiran kanssa, kun Mika Niemenmaa taas lähtee töihin Danin seuraajan, kolmivuotiaan labradorinnoutaja Pepin kanssa.
Eläkkeelle jäämisestä huolimatta tullikoira ei pysty hillitsemään hajuaistiaan, joka paljastaa edelleen mahdolliset huumausaineet missä ja milloin tahansa. Vapaa-ajalla on sattunut tilanteita, kun Dani on saanut lenkkipolulla vainun ihmisistä tai tuulen mukana kulkeutuneesta hajusta.
Eläkeläiselle pyritään kuitenkin tarjoamaan mieluisaa tekemistä mahdollisuuksien mukaan.
– Dani on nykyisin mukana Suomen Karva-Kaverit -toiminnassa ja vierailee niin vanhusten kuin päihdeongelmaisten luona. Hän viihtyy huomion keskipisteenä, kun taas Pepi on aivan toista maata ja viihtyy omissa oloissaan, Niemenmaa kertoo.

 

Lue lisää 21.1.2020 lehdestä