Teatterimuistoja Sipilänmäeltä

0
Hannu Rastas, Harri Nurmi ja Eero Leppänen ovat olleet mukana Sipilänmäen kesäteatterin toiminnassa sen alkuajoista asti. Eero Leppänen osoittautui varsinaiseksi teatterikonkariksi, sillä hän oli ollut mukana esityksissä yhtäjaksoisesti 34 vuotena.

Piikkiön Lions Club järjesti lauantaina Kavalton tilalla kahvittelu- ja muistelutilaisuuden, jossa pureuduttiin niin tarinoiden kuin kuvien voimin Sipilänmäen kesäteatteritoiminnan 40-vuotiseen historiaan. Muisteluita johtivat kesäteatterin alkuajoista asti mukana olleet Hannu Rastas sekä Harri Nurmi.

Kesäteatterin alkutahdit tapahtuivat 2. elokuuta vuonna 1980. Tällöin leijonien paikallisyhdistys oli 14 vuoden ikäinen ja sen toimintaa pyöritettiin 30 veljen ja 20 leidin voimin. Jo 70-luvulla teatteri oli astunut mukaan klubin kuvioihin kekri-iltojen merkeissä. Jäsenillä oli halu tehdä teatteria ja esiintyä.

– Aluksi puhuttiin koko illan teatterin esittämisestä, mutta sitten ajatus muuttui kesäteatteriksi, Harri Nurmi selvittää.

Kesäteatterin syntytarina juontaa oikeastaan juurensa jo vuoden 1979 toukokuuhun Varsovaan, jossa Nurmi sattumalta törmäsi rikkoutuneen asuntovaununsa kanssa kamppailleeseen Helge Heralaan. Hän auttoi legendaarista näyttelijää korjaustöissä ja tämä pääsi jatkamaan matkaansa.

– Syksyllä Herala kuitenkin soitti minulle ja pyysi mukaansa Göteborgiin sämpyläkonetta hakemaan. Lähdin mukaan. Samaisella reissulla puhuimme paljon teatterista. Kerroin Piikkiön Lionsista ja sen kekri-iltamista. Kysyin, mitä mieltä hän olisi siitä, voisiko pienen paikkakunnan Lions perustaa kesäteatterin.

Helge Herala sanoi Nurmelle, että tämä näyttelisi ja hän ohjaisi esityksen. Näin lopulta syntyi Sipilänmäen ensimmäinen kesäteatteriesitys Talkootanssit.

– Väitänkin, että Helge Herala on teatterimme isä. Ilman hänen potkuaan ja ohjaustaan emme olisi nyt tässä, Harri Nurmi toteaa.

Vuokralle yhdellä markallaLions kokoontui Raadelman kartanohotellilla pohtimassa asiaa. Mikä olisi sopiva paikka kesäteatterille? Kysymys ratkesi, kun kunta osti Sipilänmäen ja näin ollen se saatiin kesäteatterin käyttöön.

– Yhdellä markalla ostettiin Sipilänmäen vuokra seitsemäksi vuodeksi, Harri Nurmi kertoo samalla kun Hannu Rastas heijastaa vanhan paperimarkan kuvaa kokoustilojen seinälle.

Sipilänmäki koki runsasta raivaustyötä ennen kuin se oli soveltuva kesäteatteritoiminnalle. Mäkeä kunnostettiin ja sinne tehtiin katsomo. Aluksi se toimi avokatsomona ja esityksiä pidettiin toisinaan sateessakin. 80-luvun aikana paikalle saatiin ensimmäinen katos.

– Piikkiöläinen Harri Virtanen ohjasi kesäteatteria vuodet 1983-1985. Hänen ohjaamansa Yllätyslapsi kesällä 1984 oli erityisen vetovoimainen esitys, Hannu Rastas muistelee.

Vuodesta 1986 ohjaajan saappaisiin astui Iris Veranen. Hänen ohjauksessaan nähtiin muun muassa vuoden 1989 kesällä suosiota niittänyt Tukkijoella.

Teatteri valitsi ohjelmistoonsa paljon klassikkonäytelmiä.

– Vuonna 2012 Tankki täyteen oli tuore kappale teatteriversiona. Siitä tuli hitti, eivätkä paikat meinanneet riittää yleisölle, Harri Nurmi kertoo.

Tähti saapuu SipilänmäelleVuosikymmenet ovat kuluneet ja Piikkiön Lions Club vastaa edelleen Sipilänmäen kesäteatterin toiminnasta. Vaikka vanhat aktiivit eivät itse enää lavalla loista, on edelleen pidetty huoli siitä, että yleisölle tarjotaan teatterielämys.

Ensi kesänä luvassa on Hanna Mäkisen ohjaama Tähti, joka on musiikkikomedia, joka kertoo perheestä ja työstä.

– Pääroolissa on perhe, jonka jäsenet elävät aivan eri planeetoilla. Taustalla on ikäihmisten hoiva ja huolto ja niillä tienaavat firmat, Hannu Rastas kertoo.

– Tilanne muuttuu, kun tähti saapuu. Lopussa kysytäänkin, osaisinko olla onnellinen, hän jatkaa.