”Uudisrakennus olisi ollut riskittömämpi”

0
Arkkitehti Jukka Lehtonen esitteli Sauvon kirjaston keskiviikkovierastilaisuudessa koulukeskuksen rakennushankkeen suunnitelmaa ja arkkitehtipiirroksia.

Sauvon kirjaston keskiviikkovieraana oli tällä viikolla koulun rakennushankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Jukka Lehtonen. Paikalle saapui vain kaksi aiheesta kiinnostunutta henkilöä, mutta mielenkiintoista keskustelua saatiin silti aikaiseksi pienelläkin yleisöllä.

Lehtonen esitteli rakennushankkeen suunnitelmaa sekä arkkitehtipiirustuksia, joiden pohjalta keskustelu kävi läpi koulurakennuksen remonttia. Yksi esille tullut seikka oli lämmitysmuoto.

– Vanha öljylämmitys jää, sillä muuta lämmitysmuotoa ei ole yksinkertaisesti vaihtoehtona, Lehtonen kertoi.

Rakennushanke eteni alkuperäisen hankesuunnitelman sekä investointipäätösten pohjalta.

– Hankesuunnitelma oli taustoitettu heikosti. Sanottiin, että rakennus on korjauksen tarpeessa. Nyt sitä on saneerattu niin järjestelmällisesti, että korjausaste nousi korkeaksi, Lehtonen totesi.

Suurten korjausten myötä arkkitehti arvioikin, että lasketun nimellisarvon perusteella uudisrakennus olisi voinut tulla halvemmaksi.

– Aikataulu oli tiukka. Uudisrakennus olisi ollut riskittömämpi. Rakentaessa ilmeni paljon teknisiä pulmia yllättäen, hän kertoo.

Lehtonen oli aluksi varma, ettei koko hanke edes lähtisi liikkeelle.

– Saatu tarjous urakoitsijalta oli kuitenkin niin halpa. Odotin itse asiassa miljoonan korkeampaa hintaa.

Sisäilmaongelmista ei kerrottu hankesuunnitelmassa

Etenkin sisäilma-asioiden vaatima työ hidasti hanketta, jolla oli jo valmiiksi kiireinen aikataulu.

Lehtonen kertoi, että tilaajan puolelta tuli kuitenkin selkeä linjaus. Kaikki sisäilmaongelmat olisi saatava rakennuksesta pois.

– Esimerkiksi vanhan aulan tiililaatan alapuoli oli täynnä lahoa puuta. Ehkä kosteus oli päätynyt sinne lasten kenkien mukana. Se oli läpimätä betonipintaa myöden. Kun löydöksiä tehtiin, hiottiin kaikki mahdolliset pinnat. Korjaus on ollut massiivinen, ja vain talon runko jäi.

Silti pääsuunnittelijaa ihmetytti.

– Hankesuunnitelmassa ei puhuttu sisäilmasta yhtikäs mitään. Nojaammekin tietomme nimenomaan hankesuunnitelmaan. Siinä ei tullut ilmi, että hanketta tehtäisiin sisäilmakorjauslähtöisesti.

Modernit tilat alakoululaisille

Kouluremontin myötä Sauvon koulukeskuksesta tulee sukkakoulu-periaatteella toimiva koulu.

– Läpikuljettavuus on iso tekijä, ja lattialämmitys tukee sitä, Jukka Lehtonen kertoo.

Koulun säilytetyt raamit ovat kuitenkin tiukat.

– Naulakoita on vain alhaalla, sillä ylös ne eivät mahdu. Lisäksi yläkerrassa mahtuu vain kulkemaan ja oppilaiden on pakko purkautua ala-aulaan tuntien loputtua. Vaikkei aula ole valtava, uskon sen olevan positiivinen juttu.

Lisäksi alakerrassa on suuri opetustila, jonka voi muokata lasiseinillä yhdestä kolmeen eri opetustilaksi.

– Mielestäni 1.-2.-luokkalaisten kotiluokan tarve on silti aiheellinen. Pieni lapsi tarvitsee luokkaa keskittymiseen. Siksi uskoisin, että nämä ikäluokat jäisivät Lastentaloon.

Urakoitsija on Lehtosen mukaan tehnyt hyvää jälkeä, ja koulun arvioidaan olevan valmis ensi syksyn aikana.