PÄÄKIRJOITUS Rahaa vai lämmintä kättä?

0

Parantolan metsät ry. hakee Paimion kaupungilta 18 000 euron suuruista avustusta maksaakseen varainsiirtoveron ostamistaan 28 hehtaarin suuruisista metsäalueista. Joidenkin mielestä anomus on kohtuuton. Mutta on myös heitä, joiden mielestä avustuksen myöntäminen olisi vähintä, mitä kaupunki voi tehdä.

On hienoa, että Paimion kaupunki on lähtenyt yhdeksi perustajajäseneksi Paimion parantola -säätiöön. Parantolan arvokkaat puisto- ja kulttuurimetsät ovat kuitenkin kokonaan oma lukunsa. Ne eivät ole kytköksissä säätiöön. Se johtuu siitä, ettei julkiselta puolelta ole löytynyt aitoa kiinnostusta metsien säilyttämiseen.

Sairaanhoitopiiri oli metsien suhteen täysin kujalla, ja melko lailla unessa oli myös Paimion kaupunki.

Paimio ei käyttänyt parantolan metsien kohdalla etuosto-oikeutta. Lisäksi moni luottamushenkilö oli nihkeä suojelemaan kyseisiä metsiä. Kokonaisuutta ei nähty. Eräänlainen antikliimaksi oli se, ettei kaupunginhallitus viitsinyt edes aloittaa neuvotteluja metsien takaisinostosta.

Oli kuulemma jo aivan liian myöhäistä. Harvesteritkin oli jo ehditty tankata.

Niinpä yksityiset kuntalaiset joutuivat laittamaan itsensä likoon ja keräämään rahaa 450 000 euroa.

On siinä ja tässä, voidaanko Paimion päättäjien sanoa töppäilleen Parantolan nummen kohdalla, mutta kovin kunniakasta toiminta ei missään nimessä ole ollut. Tosin kaupungin kroonistunut rahapula on lieventävä asianhaara. Tässäkin kohdin.

Paimion kaupungin käyttömenojen kokonaissumma – siis se rahasumma, joka kuluu toiminnan pyörittämiseen – oli viime vuonna noin 68 miljoonaa euroa. Tänä vuonna summa on vähintäänkin yhtä valtaisa. Kun 18 000 euroa yrittää suhteuttaa 68 miljoonaan euroon, menee tietokoneen pikku laskin sekaisin. Summat ovat niin eri planeetoilta.

Talven kuluessa selviää, liikeneekö Paimion kaupungin kuluvan vuoden budjetista 18 000 euroa Parantolan metsät ry:lle? Tai liikeneekö mitään?

Paimion päätöksenteossa vilisevät usein sanat kuntaimago , julkisuuskuva ja profiloituminen . Ne ovat kivoja sanoja käyttää, mutta täysin ilmaiseksi niille on hankala saada katetta.

PERTTU HEMMINKI