0

PÄÄKIRJOITUS

Mobiililaitteet hiihtoloma-

asetukselle


Vaikka hiihtolomaviikko käynnistyy lumettomana, ei lapsiperheillä ole hätää. Talviliikunnan iloista pääsee nauttimaan niin Paimion jäähallin ilmaisilla vuoroilla kuin vaikkapa hiihtoputken ladulla. Kaupunki tarjoaa myös peuhista, sporttipäivää ja nuorisolle nuokkareita Tillintuvalla. Ehkä suurin uhka tekemättömyyteen lapsiperheissä vaaniikin tutun ja turvallisen kännykän tai tietokoneen ruudulla.

UKK-instituutin alaisen Terve koululainen -hankkeen mukaan jo 1–2 tunnin päivittäinen tietokoneen käyttö on riski nuorille, sillä se aiheuttaa niska-hartiakipuja. Jos ruutuaika venyy päivittäin 4–5 tuntiin, voi lapsi kärsiä lisäksi alaselkäkivuista, päänsärystä sekä silmäoireista.

Viikon lomalla ruutuaika kannattaisi karsia minimiin ja patistaa lapset nauttimaan keväisestä säästä, liikunnan ilosta ja auringosta. UKK-instituutti suositteleekin 7–18-vuotiaille puoltatoista tuntia liikuntaa päivittäin. Tästä määrästä puolen tulisi olla reipasta liikuntaa.

Yksi liikkumiseen motivoiva tekijä voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin vanhempien läsnäolo ja hyvät retkieväät.

Mikään ei maistu niin hyvältä kuin lämmin termospullokaakao ja eväsleivät luonnon helmassa nautittuna. Peimarin seudulla retkikohteita riittää, eikä kotipihaakaan pidemmälle ole silti pakko poistua.

Olen moneen otteeseen kuullut liikunnanohjaajilta huolestuneita kommentteja siitä, miten nykypäivän pienet lapset pelkäävät esimerkiksi juosta lujaa tai kiipeillä. Lapset pelkäävät kaatumista tai vaatteiden likaantumista. Normaalit lapsen taidot ovat nykyajassamme turtuneet, kun muut sähköiset aktiviteetit valtaavat lapsen aivoista mielenkiinnon.

Ruutuajan rajoittamisessa on hyötynsä. Alle kaksi tuntia vapaa-ajallaan älypuhelimia ja muita digilaitteita käyttävät lapset pärjäävät ajattelukykyä, kielellisiä taitoja ja muistia mittaavissa kognitiivisissa testeissä paremmin kuin näyttöpäätteiden edessä enemmän aikaa viettävät lapset.

Lomaviikolla onkin hyvä muistaa, ettei tylsistyminen ilman mobiililaitetta ole lapselle vaarallista, vaan saattaa usein johtaa mitä mielikuvituksellisempiin leikkeihin.

Ina Virtanen