
Piikkiön yhtenäiskoulun perinteinen hyvinvointiviikko keskittyy tukemaan oppilaiden ja henkilökunnan jaksamista monin eri konstein. Viikko auttaa laskeutumaan mukavasti alkavalle hiihtolomalle.
– Tänä vuonna korostamme tapahtumien avulla omaa jaksamistamme, joka on kaikkien yhteinen asia, koulunuorisotyöntekijä Eemil Heimo kertoo.
Ysiluokkalaiset pääsivät kuulemaan Syömishäiriöliiton luentoa unen ja ravinnon vaikutuksesta omaan jaksamiseen. Lisäksi he pääsivät osallistumaan heille tarjoillulle aamupalalle, jossa selvitettiin, mitä kouluaamuina kannattaisi syödä. Pöytään oli katettu niin tuoretta sämpylää kuin hedelmiä.
– Olemme huolissamme oppilaiden syömisestä. Se onkin yksi kouluterveyskyselyn teemoista. Monella jää esimerkiksi koululounas väliin, Heimo kertoo.
Lisäksi viikkoon kuului päivittäisiä toimintoja, kuten ohjattua välituntiliikuntaa, rentoutumisharjoituksia ja viidesluokkalaisten pitämä smoothiebaari.
Pelaamisesta ja pelikasvatuksesta luennoitiin EHYT Ry:n toimesta. Ysiluokkalaiset ja koulun henkilökunta ottivat taas toisistaan mittaa salibandypelin tiimoilta, jonka oppilaat ansiokkaasti voittivat. Hyvinvointiviikko huipentui perjantaisiin päivädiscoihin.
– Koulumme erikoisuus on yhtenäiskoulu-tiimin järjestämä ulko-opehuone. Tällöin opettajat ja muu henkilökunta osallistuvat välitunnille ja tarjoilevat oppilaille mehua tai kahvia, Heimo selvittää.
Koulunuorisotyöntekijän mukaan kuluneen viikon toiminnot edesauttavat sitä, että kaikilla olisi kiva olla. Hyvinvointi on tärkeä huomioida koulussa, jossa on 700 oppilasta.
Oppilaat saivat viikolla vaikuttaa myös perjantaina tarjottavaan kouluruokaan.
– Koulu äänesti viidestä eri vaihtoehdosta. Saimme 689 ääntä ja ylivoimaiseksi suosikiksi valikoituivat kalapuikot, Eemil Heimo nauraa.
Tavoitettavissa myös somessa
Jokaisessa kaarinalaisessa yläkoulussa työskentelee koulunuorisotyöntekijä.
– Työni ei ole perinteistä nuorisotyötä, jota tehdään esimerkiksi nuorisotalolla. Olen täällä koululla paikalla ja ohjaan lapsia ja nuoria yhdessä tukioppilaiden ja oppilaskunnan kautta.
Heimo kertoo, että moni nuori kokee nykypäivänä ahdistusta.
– Tuon nuoria. Minulle tullaan kertomaan heidän huolistaan tai sitten opettajat kertovat minulle, että jollain nuorella on ollut sellainen päivä, että jotain on varmasti sydämellä.
Heimo teettää myös joka kuukausi nimettömän kiusaamis- ja ilmapiirikyselyn.
– Kyselyssä on tavallisia kysymyksiä sekä avoimia kohtia, joissa voi kertoa, jos jotain kiusataan.
Näin koulunuorisotyöntekijä pystyy reagoimaan nopeasti vallitseviin tilanteisiin. Esimerkiksi ryhmän ulkopuolelle jäänyt saadaan näin mukaan porukkaan.
Heimon tavoittaa helposti nuorten suosimilla sosiaalisen median alustoilla. On tärkeää olla läsnä siellä, missä nuoretkin ovat.
– Minulla on työpuhelimessa Snapchat, Instagram ja Whatsapp. Snäpissä minulle välitetään viestejä ja tapaamispyyntöjä. Instagramin tarinoissa voin tehdä oppilaille kysymyksiä heidän kuulumisistaan tai mielipiteistä päivän ohjelmasta. Whatsappissa kommunikoin tukioppilaiden, vertaisohjaajien ja tukioppilaiden kanssa.