Kaanin törkyinen tontti siivottava kevääksi

0
Kaanin jäljiltä tontilla on runsaasti betonijätettä ja monenlaista rojua. Osin myös vanhan tehdasrakennuksen perustusta on näkyvissä.

Piikkiön keskustan kupeessa, 110-tien ylittävältä sillalta oikealle näkyy Makarlan suuntaan pusikoitunut ja rujoon kuntoon jäänyt alue. Paikalla oli reilun 4000 neliön tehdaskiinteistö, jossa viimeksi toimi huonekalutehdas Kaani.

Suuri osa Kaanin kiinteistöstä tuhoutui rajussa tulipalossa lokakuussa 2010. Tulipalon poliisitutkinta kesti puolitoista vuotta ja myös tulipalon vakuutuskorvauksia setvittiin pitkään. Syksyllä 2012 Kaani Oy:n toimitusjohtaja Esko Niinikorpi kertoi Kaarina-lehdelle , että tontti siivotaan kunhan tutkinta selviää ja vakuutusyhtiö maksaa palosta korvaukset. Mitään isompaa ei tontilla ole tapahtunut, mutta viime vappuna tontilla paloi pieni varastorakennus, ja senkin jäljiltä alue on edelleen siistimättä.

Makarlantie 35:ssä sijaitsevan tontin kunto on siis huolettanut asukkaita ja kiinnittänyt kuntapäättäjienkin huomiota viimeiset kahdeksan vuotta. Nyt syksyllä Kaarinan ympäristölautakunta keskusteli kiinteistön epäsiisteydestä ja edellytti kaupungin rakennusvalvonnalta toimia. Rakennusvalvonta lähettikin Kaanin Esko Niinikorvelle kirjeen, jossa kehotettiin häntä ryhtymään välittömiin toimiin alueen siistimiseksi. Takarajaksi asetettiin marraskuun loppu, mutta tontti on edelleen siistimättä.

Kiinteistönomistaja lupasi vastineessaan, että alueen siistimistoimet ovat valmiit kesäkuun 2020 alussa ja alueella olevat betonijätekasat murskataan ja varastoidaan kiinteistölle myöhempää hyödyntämistä varten. Kaarinan ympäristölautakunta on nyt määrännyt tontin siivoukset tehtäväksi kesään mennessä ja määräystä tukevoittaa 8000 euron uhkasakko.

Kaani Oy:n toimitusjohtaja Esko Niinikorpi sanoo, että tontin siivous on kestänyt, koska alkuperäisen ison tulipalon tutkinta ja vakuutuskäsittely kestivät. Viimekertaisen palon jäljiltä selitys on samansuuntainen, eli palaneessa varastossa oli Kaanin omaisuutta ja asian selvittely on kestänyt.

Niinikorpi sanoo käyneensä Kaarinan kaupungin kanssa keskustelua siitä, että tuota Kaanin tonttia ja sen tuntumassa olevia alueita tarkasteltaisiin kaavallisesti uudelleen. Niinikorven mukaan keskustelua on käyty siitä, että alue tulisi asuinkäyttöön ja sille suunniteltaisiin pientalokaavaa.

Toimistoarkkitehti Eveliina Eteläkoski kommentoi lyhyesti, että asia on hänelle vieras. Salvelan kaavamuutoksen yhteydessä asiaa on sivuttu, ja tiedossa on, että maanomistajalla on kaavoitusintressejä. Kaarinan juuri hyväksytyssä kaavoitusohjelmassa ei kuitenkaan ole vireillä kyseistä aluetta koskevia kaavoitushankkeita.