Kaarinassa kova pula hoitopaikoista

0
arkistokuva

Kaarinan kaupungin täytyy järjestää varhaiskasvatuspaikka kuluvan kevään aikana tällä tietoa ainakin 95:lle lapselle. Käytännössä määrä tulee olemaan suurempi.

– Hakijamäärä on nyt poikkeuksellisen suuri. Normaalisti meillä on alkuvuonna nelisenkymmentä hakijaa. Vapaat hoitopaikat eivät riitä vastaamaan tarpeeseen, varhaiskasvatuksen johtaja Päivi Kemppainen sanoo.

– Lisäksi noista 95:stä hakijasta suurin osa on alle kolmivuotiaita lapsia, mikä sekin vaikuttaa paikkamäärän tarpeeseen. Alle kolmivuotiaat vievät enemmän resursseja kuin yli kolmivuotiaat.

Kemppaisen mukaan vapaita paikkoja on kolmessa äskettäin valmistuneessa yksityisessä päiväkodissa: Auranlaakson Pilke Kanervassa, keskustan Nappulakylän päiväkodissa ja Piispanlähteen Pilke Aurorassa. Niihin on mahdollista sijoittaa kevään aikana yhteensä kolme lapsiryhmää.

Tulevaisuudessa tilaa voi tulla Valkeavuoreen, Hovirintaan ja Piispanlähteelle, kun esiopetusta siirtyy kouluremonttien ansiosta koulutiloihin ja näin päiväkodeista vapautuu paikkoja muille lapsille.

– Se auttaa kuitenkin tilannetta vasta joskus 2023–2024, ja ne ovat isoja hankkeita, jotka voivat vielä muuttua, Kemppainen sanoo.

Lähitulevaisuudessa paikkapulaa pyritään ratkomaan esimerkiksi ostopalveluhankintoina muista kunnista. Tiedossa on myös yksi väistötila, jota voidaan mahdollisesti käyttää varhaiskasvatukseen, ja lisäksi ryhmiin voidaan tehdä rakenteellisia muutoksia.

Kaupungilla on velvollisuus järjestää hoitopaikka viimeistään neljän kuukauden päästä hakemuksen jättämisestä, vaikkapa ostopalveluna jollei muuta mahdollisuutta ole. Kahden viikon sisällä hoitopaikka on järjestettävä silloin kun tarve johtuu huoltajan työllistymisestä, opinnoista tai muutosta kuntaan työn tai opintojen takia.

Jos perhe muuttaa Kaarinaan jostain muusta syystä kuin työn tai opintojen takia, hoitopaikan järjestämisaika on neljä kuukautta, ei kaksi viikkoa. Kemppaisen kokemuksen mukaan perheet eivät ole varautuneet tähän vaan olettavat että hoitopaikka järjestyy heti.

– Muuttajien määrästä riippuu, millaiseksi hoitopaikkatilanne muodostuu kevään aikana. Tällä hetkellä muuttajien määrä kasvaa jatkuvasti, ja uusia hakemuksia tulee koko ajan lisää.