Lähihoitajille on kysyntää

0
Kaisa Hiltunen ja Saana Lahti ovat erikoistuneet vammaistyöhön lähihoitaja opinnoissaan. He ottivat avointen ovien päivään mukaan koiransa Jeppen ja Muran. Koirat ovatkin toisinaan hoitaneet terapiakoiran tehtävää.

Ammattiopisto Livian sosiaali- ja terveysalan oppilaitos Kaarinassa järjesti kiinnostuneille avointen ovien päivän. Lähihoitajia valmistavassa oppilaitoksessa opiskelee tällä hetkellä vajaat 400 opiskelijaa.

– Lähihoitajista on pulaa. Jos haluaa tulevaisuudessa töitä, niin tämä on hyvä opiskelupaikka, rehtori Maria Luoma-Aho kertoo.

Hänen mukaansa opiskelu ei nykypäivänä ole välttämättä istumista koulun penkissä viitenä päivänä viikossa.

– Se voi olla iltaopintoja tai opintoja muutamana päivänä viikossa. Lähihoitajia voidaan kouluttaa myös oppisopimuksella. Nostan hattua etenkin Paraisten kaupungille, joka on tehnyt paljon oppisopimuksia alalle, hän toteaa.

Soveltuvuus alalle tärkeääRehtorin mukaan Livian sote-puolen opiskelijat ovat kaiken ikäisiä 15-vuotiaista 60-vuotiaisiin. Kolmasosa oppilaista on maahanmuuttajataustaisia ja lisäksi miesten määrä on lisääntynyt.

– Nyt miehiä on jo 10–15 prosenttia. Alan raadollinen puoli onkin, että miehet etenevät työelämässä nopeammin, Luoma-Aho sanoo.

Sukupuolella ei silti ole väliä, sillä lähihoitajista on jo muutenkin pulaa.

– Aika pienellä kiinnostuksella pääsee töihin. Kuitenkin perustutkinto olisi tärkeä olla työelämässä, hän muistuttaa.

Tällä hetkellä alalle ei ole soveltuvuuskoetta. Se järjestettiin viimeksi vuonna 2015.

– Uskon, että se tulee takaisin vuoden 2021 tienoilla. On tärkeää selvittää, soveltuuko henkilö ihmisläheiseen työhön. Nyt hakijoille pidetään vain haastattelu, rehtori selvittää.

Vanhustenhoito työllistäisiVanhustenhoitopuoli on yksi lähihoitajia eniten työllistävistä aloista. Se ei kuitenkaan vedä nuoria niin paljon puoleensa kuin muut alat

– Moni kokee omakseen lasten ja nuorten ohjauksen tai kasvatuspuolen sekä mielenterveys- ja päihdetyön.

Maria Luoma-Aho kokee, että lähihoitajaksi pyrkiville on tarjolla aloituspaikkoja riittävästi. Lähihoitajia kouluttaa sadan kilometrin säteellä yhteensä seitsemän eri toimijaa.

– Peruskoulun päättävän yhteishaun lisäksi meille on jatkuva haku. Tarjolla on yksilöllisiä polkuja. Voi vaikka käydä välillä töissä ja sitten taas jatkaa opintoja.

Kaarinan yksikössä käy oppilaita eri suunnilta, mutta myös Paimiosta, Sauvosta ja Salostakin asti.