Luovuus syntyy levosta

0
Jani Heikkilälle ideat syntyvät kuin itsestään.

Biotekniikan insinööri ja kemiantekniikan diplomi-insinööri Jani Heikkilä löysi luovan puolensa jo lapsena. Kouluikäinen Heikkilä oli kuitenkin liian kriittinen itselleen ja jätti piirtämisen vuosiksi.

– Minulla oli hyvin selvä näkemys siitä, millaisen lopputuloksen halusin ja kun en saanut sellaista jälkeä, jätin homman siihen, Heikkilä muistelee.

Viisi vuotta sitten mies piirsi Michelangelon Daavid patsaan ja oli lopputulokseen niin tyytyväinen, että innostui uudestaan piirtämisestä ja maalaamisesta. Samaan aikaan Heikkilän elämässä tapahtui isoa asioita; ero, yhteishuoltajuus ja oman äidin kuolema. Taide alkoikin toimia terapiana ja itsensä löytämisen kanavana. 

– Teoksissani näkyy vahvasti oman elämän prosessointi. Olen työstänyt muun muassa omaa suorittamista ja uupumista.

Heikkilä haluaa olla visuaalinen Tommy Hellsten, jonka työt saavat ihmisen pysähtymään ja ajattelemaan.

– Olen saanut palautetta, että työni ovat jopa sykähdyttäneet ihmisiä. Silloin tiedän, että olen onnistunut. Pahinta on, jos kuvat eivät herätä ihmisissä mitään tuntemuksia. Kuvahan on vain puolet, toinen puoli on se viesti, jonka haluan välittää katsojille, Heikkilä sanoo.

Näyttelyitä Heikkilällä on ollut useita ympäri Turun seutua. Hän kertoo, ettei ole panostanut markkinointiin, sillä näyttelypaikat ikään kuin tipahtavat eteen.

– Tutut ovat vinkanneet näyttelypaikoista, joten minun ei ole tarvinnut niitä hakemalla hakea. Sauvon kirjaston galleria Novellista vinkkasi tuttuni Silvia Koski.

Kohti seuraavaa haavetta


Sauvon näyttelyn työt ovat hiili- ja lyijykynillä piirretty. Uusimmat työt ovat kuitenkin syntyneet öljyväreillä.

– Maalaaminen kiinnostaa ja viisi viimeisintä työtä on syntynyt öljyväreillä. Ne ovat mielestäni kaikki hyviä, Heikkilä sanoo.

Ideat syntyvät kuin itsestään. Ensin tulee visio, jonka jälkeen teoksen merkitys alkaakin syvetä.

– Pyrin tekemään taidetta levosta käsin, enkä puske eteenpäin väkisin. Joskus joku työ voi odottaa työstämistä kuukauden, joskus valmista tulee päivässä.

Oli taidetta esillä New Yorkissa tai Sauvossa, yksi miehen unelmista on toteutunut.

– Onhan se ihme, että 40-vuotiaana iskee luovuuden tulva, mutta ihmeitä tapahtuu. Haaveeni oli saada taidetta esille ja nyt se on toteutunut.

Heikkilä harrastaa taiteen lisäksi ukulelen soittoa ja laulamista. Hän myös säveltää ja sanoittaa omat kappaleensa.

– Joskus pidän vielä näyttelyn, jossa jokaisella teoksella on säveltämäni ja sanoittamani kappaleet. Se on seuraava unelmani.

Sauvon kirjaston lukusalin seinällä toimiva galleria Novelli on toiminut viime syksystä asti. Maaliskuussa on luvassa akvarellinäyttely ja kesän näyttely neuvottelut ovat vielä kesken.

– Vapaata löytyy ja etenkin syksyllä on enemmän valinnanvaraa, kertoo Sauvon kirjastonjohtaja Päivi Inkinen.

Graniittisali vapautuu koulun käytöstä joulukuussa, mutta myös muita kohteita löytyy erilaisille näyttelyille.

– Televisioon saa pyörimään vaikka valokuvanäyttelyn ja vitriinipöytiin esimerkiksi erilaista esineistöä, Inkinen sanoo.