Paimiolainen Jaakko Kuusvuori kapuaa maailman katolle – Hyväntekeväisyyden nimissä omille äärirajoille

0
Jaakko Kuusvuori

Viime vuonna Jaakko Kuusvuori sai puutarhamessuilla käteensä esitteen, jossa yllytettiin yhdistämään extreme ja hyväntekeväisyys. Marraskuussa hän kiipeää 20 muun suomalaisen kanssa Himalajalla 5420 metrin korkeuteen nuorten ja vammaisten oikeuksien edistämiseksi Nepalissa.
– Olen aina kokenut nuorten auttamisen tärkeäksi, mutta tätä kautta pääsen myös viemään itseni ihan uusille äärirajoille, eikä pelkästään fyysisesti, vaan myös henkisesti. Tykkään rääkätä itseäni, Kuusvuori myöntää.
Mitään kiipeilykokemusta Kuusvuorella ei toistaiseksi ole. Jossain vaiheessa tulee väistämättä vastaan myös se, että pitäisi alkaa valmistautua itse fyysiseen suoritukseen.
Harjoittelussa ryhmä tulee luultavasti tekemään myös yhteistyötä. Hankkeen järjestävän Kapuan kautta jokaiselle on nimetty myös mentori, joka on itse käynyt koko ruljanssin kertaalleen läpi.
– Voihan se olla, etten pääse edes loppuun saakka, Kuusvuori hymyilee.
56-vuotias Kuusvuori on ikäisekseen hyvässä kunnossa, joten siitä homma tuskin jää kiinni.
Hän innostui kestävyysurheilusta 5–6 vuotta sitten, kun verenpaine ja -sokeri olivat reippaasti koholla, ja lääkäri varoitti kolesterolilääkkeidenkin kolkuttelevan jo oven takana.
Kuusvuori juoksee nykyään useampana päivänä viikossa yhteensä noin 30–40 kilometriä. Kiipeäminen tuhansien metrien korkeuteen on kuitenkin aivan toisenlainen urakka.
– Kestävyysurheilussa voi vetää itsensä turvallisesti piippuun, mutta tässä pitää edetä rauhallisesti ja omaa kehoaan kuunnellen.
Kuusvuori on porukan vanhin ja ainoa varsinaissuomalainen. Hän on myös ensimmäinen paimiolainen, joka on lähtenyt mukaan Kapua-hankkeisiin. Iso osa Nepalin kapuajista on ensikertalaisia ja pääkaupunkiseudulta, nuorimmat vielä alle kolmekymppisiä.
Kuusvuori myöntää, että joukossa on sekä nuorehkoja maailmanparantajia että vähän iäkkäämpiä omien rajojensa rikkojia.
– Ryhmässä on kuitenkin hyvin erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista. Lähtijöitä olisi ollut enemmänkin, mutta yli puolet jouduttiin karsimaan soveltuvuushaastatteluissa pois.Ei mikään leppoisa syysretki
Matka alkaa marraskuussa laskeutumisella maailman vaarallisimmaksi mainitulle Luklan lentokentälle, jossa ei ole lennonjohtoa tai tutkaa, ja jonka kiitorata päättyy toisessa päässä kallioseinämään ja toisessa päässä melkein kolmen kilometrin pudotukseen.
Kathmandussa kapuajat pääsevät tutustumaan, miten kerätyillä varoilla edistetään nuorten koulutusta ja vammaisten oikeuksien toteutumista. Tämän jälkeen matka jatkuu oppaiden ja härkien tukemana puolentoista viikon mittaiselle vuorivaellukselle.
– Maisemat ja hiljaisuus ovat kuulemma pysäyttävät, Kuusvuori kertoo.
Nepaliin lähtevät hyväntekijät kustantavat matkansa itse. Tämän lisäksi jokaisella on tavoitteena kerätä 5420 euroa hankkeen kohteena olevaan hyväntekeväisyyteen. Väestöliitto, Kynnys ry ja Taksvärkki ry kanavoivat varat kohteisiin.
– En epäile yhtään, etteikö sitä 100 000 euroa saataisi kasaan. Keräystapoja on monia, mutta oma strategiani on keskittyä yritysmaailmaan ja etsiä sieltä toimijoita, joita kiinnostaa osallistua tällaiseen hyväntekeväisyyteen.
Liikunta on arjen liimaa
Kuusvuori on työskennellyt yrittäjyyden lehtorina Ammattiopisto Liviassa jo kuudentoista vuoden ajan. Nyt hän on lisäksi hiljattain aloittanut Peimarin koulutuskuntayhtymän omistaman Peimarin koulutus Oy:n toimitusjohtajana. Se tulee viemään jatkuvasti enemmän miehen aikaa opetuksesta.
Ja sitten olisi vielä se kotitila – Kuusvuori on nimittäin myös maanviljelijä. Aika liikkumiselle onkin usein pois tilanhoidosta. Asiat on kuitenkin osattava laittaa jonkinlaiseen tärkeysjärjestykseen, ja terveys väistämättä painaa vaakakupissa.
Myös toinen harrastus, metsästys, on jäänyt paitsioon. Samaa luonnonläheisyyttä on kuitenkin saanut polkujuoksusta, johon Kuusvuori kehuu Paimiossa olevan loistavat puitteet.
– Haluaisin kannustaa ihmisiä liikkumaan vaikka vanhemmallakin iällä. Minunkin elämäni on välillä aikamoista hullunmyllyä, mutta liikunta auttaa pitämään koko paletin kasassa.
– Täytyy myös muistaa, että jokainen liikkuu vain itseään varten, vaikka välillä onkin syytä mennä käymään epämukavuusalueella.

 

 • Kapua
  Kerää varoja kehitysmaiden tukemiseksi kiipeämällä maailman vuorille.
  Vuodesta 2006 lähtien Kapuamalla on kerätty yli miljoona euroa kehitysmaiden ihmisten ja luonnon hyväksi.
  Kuusvuoren ryhmän ja keräyksen tunnus on Kapua 2020 Nepal.
  Nepalin hankkeen lisäksi Kapua järjestää marraskuussa projektin Etiopiaan, jossa kerätään rahaa paikallisen maatalouden hyväksi. Sen haku aukeaa helmikuussa.
  ”Joukossa on sekä nuorehkoja maailmanparantajia että vähän iäkkäämpiä omien rajojensa rikkojia.

Mikko Perttunen