PÄÄKIRJOITUS Lumpuissa lupaava tulevaisuus?

0

Paimion kannalta uutinen poistotekstiilien ja teollisuuden tekstiilisivuvirtojen käsittelyyn keskittyvän teollisuuslaitoksen sijoittumisesta Paimioon on tärkeä päänavaus. Tekstiilien kiertotaloudessa piilee merkittäviä uusia toimintamahdollisuuksia, yritystoiminnan siemeniä. Aika sujuvasti ajatus kirii siihen, voisiko Paimion sijainti tukea jopa jonkinlaisen klusterin syntymistä?

Tiesitkö, että tekstiilien erilliskierrätyksestä tulee Euroopan unionin jätedirektiivin mukaan pakollista jo vuoteen 2025 mennessä? Suomessa selvitetään tekstiilijätteen keräyksen aikaistamista jopa vuoteen 2023. Tiesitkö, että tekstiilikierrätys voi luoda 60–120 miljoonan euron markkinat? Näin ainakin ennakoi arvioissaan Teknologian tutkimuskeskus VTT. Tiesitkö, että yksin täällä Pohjolassa tekstiilijätettä syntyy noin 350 miljoonaa kiloa vuodessa? Suomessa sitä syntyy arviolta 70–100 miljoonaa kiloa vuodessa.

Me osaamme jo isommassa mitassa kierrättää paperia, lasia, metallia ja muoviakin, mutta tekstiilin kierrättämisessä on potentiaalia, jota on ahkerasti viime vuodet tutkittu ja jonka parissa tapahtuu juuri nyt paljon. Tällä hetkellä valtaosa poistotekstiileistä hyödynnetään vielä polttamalla energiaksi, mutta kiertotalouden kehityshankkeiden myötä tämä on muuttumassa.

Ja todella hyvään suuntaan: tekstiilikuitu on nimittäin kiertotalouden arvotavaraa. Se on 2-3 kertaa arvokkaampaa kuin sellukuitu, joka on maan tärkeimpiä vientituotteita. Tekstiilikuitua voi myös kierrättää 3-4 kertaa.

Kuituja tunnistetaan jo nyt skannerilla LSJH:n Kärsämäen pilottilaitoksessa. Tekstiilejä kun on monenlaisia, on polymeerejä, sulavia muovikuituja, kasvikuituja, eläinperäisiä proteiinikuituja ja villaa.

Rester Oy:n ja Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) yhteistyö on tulosta kehitystyöstä, jota on tehty niin sanotussa Telaketju-hankkeessa. Siinä on ollut mukana myös Turun ammattikorkeakoulu. Mukana olevista yrityksistä Pure Waste käyttää vaatteissaan kierrätyslankaa, Touchpoint tekee kierrätyskuidusta työvaatteita. Soften akustisia paneeleja.

Touchpointin toimitusjohtaja Outi Luukkaa on Resterin hallituksen puheenjohtaja. Touchpoint tekee työvaatetta kierrätysmateriaaleista ja todennäköisesti olet nähnytkin heidän tuotteitaan. Niitä on käytössä mm. Hessburgerilla, useissa sairaanhoitopiireissä, siivous- ja hotellialan ketjuissa. Viime vuoden lopulla Laatukeskus ja Sitra palkitsivat tämän yrityksen kiertotalouden edelläkävijäyrityksenä.

Tämä oli iso askel Paimioon ja Paimiolle.

Taina Tukia