PÄÄKIRJOITUS Kaupassa käymisen taito

0

Helsingin Sanomat uutisoi eilen iltapäivällä, että Itävalta määrää hengityssuojaimen käytön pakolliseksi supermarketeissa.

Suomen tiedotusvälineissä on helmi-maaliskuun aikana julkaistu hengityssuojaimien hyödyllisyydestä melko ristiriitaisiakin tietoja, mutta maalaisjärjellä voisi kuvitella, että suojaimista on useimmiten enemmän hyötyä kuin haittaa.

Siinä itävaltalaiset ovat joka tapauksessa oikeassa, että supermarketit ovat koronaviruksen leviämisen kannalta hankalia paikkoja. Varsinkin siinä vaiheessa, kun taudinkantajien määrät kasvavat radikaalisti.

Ravintoloiden sulkemiselle – ellei ulosmyyntiä lasketa – löytyy Suomessa asialliset perusteet, mutta vesittyykö kyseinen ratkaisu sillä, että marketeissa oleskellaan ja hyöritään yhä entiseen malliin. Viipyillään hyllyjen ääressä, hypistellään tuotteita, jutustellaan ja kröhitään eikä todellakaan jätetä turvavälejä – varsinkaan kassoilla.

Kahden huoltajan lapsiperheitäkin näin Turun isossa supermarketissa lauantaipäivänä useita. Oltiin ikään kuin viettämässä perheen yhteistä aikaa.

Ilmeisesti moni kuvittelee, että ruuhkaisissa marketeissa ja joukkoliikennevälineissä tartuntavaara on oleellisesti pienempi kuin syntisiksi mielletyissä kapakoissa. Lieneekö sittenkään? Kyse on kaiketi ensi sijassa väenpaljoudesta ja -tiiviydestä eikä siitä, kuinka järkevästä tai tarpeellisesta oleskelusta kulloinkin on kysymys.

Disko, naistenpäivän konsertti, bingo, jumalanpalvelus tai supermarket. Vaara vaanii väkijoukoissa. Tapahtuman tai tilaisuuden sisältö ei vaikuta asiaan.

Mutta eihän ruokakauppoja voi sulkea.

Ei voi, eikä pidäkään. Täytyy vain opetella uudenlainen kaupassa käymisen taito.

Olisikohan se jotain sellaista, että älä säntäile äläkä puske muitten asiakkaiden eteen, taakse tai rinnalle. Ennakoi muiden liikkeet ja tee paljon tilaa – kyllä isossa kaupassa neliöitä riittää. Älä yski, aivastelee, huuda tai vouhota kovaan ääneen. Äläkä jää kauppaan hengailemaan.

Ja mikä tärkeintä, anna edellisen asiakkaan pakata ostoksensa kassalla rauhassa ennen kuin änkeät rinnalle puuskuttamaan.

Paimiossakin pääsee tätä nykyä päivittäistavarakauppaan vuorokauden jokaisena tuntina. Se on hyvä uudistus. Myöhäisillan ja yön tunteja kannattaa hyödyntää, jos siihen vain on mahdollisuus.

Kävin Turussa lähi-supermarketissani sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Olin enimmän osan ajasta ison myymälän ainoa asiakas. Tuolla kerralla kaupassakäynti ei tuntunut lainkaan stressaavalta. Viipyilin ja tein ostoksia jopa kirjaosastolla

Kerrankin jotakin hyötyä siitä, että on iltavirkku.

Kaupan kassoille ilmaantuneet pleksit ovat toinen tarpeellinen uudistus. Niitä varmasti myös henkilökunta arvostaa.

PERTTU HEMMINKI