Korpimäen Ratsutilalla pidettiin esteklinikka ratsukoille

0
Aloittelevien ryhmässä Satu Hynninen lähestyy hevosellaan maassa olevia puomeja.

PAIMIO/ Irma Virta

Korpimäen Ratsutilalla oli kokenut ja ansioitunut Master-ratsastuksenopettaja ja ratsuttaja Salla Varenti vetämässä Paimion Ratsastajien järjestämää esteklinikkaa kouluratsukoille ja ratsastajille, hyvissä ajoin ennen koronaviruksen saapumista Suomeen.

Kouluratsastus on yksi hevosurheilun lajeista, jossa ratsukko kulkee kentällä määrätyn radan mahdollisimman eleettömästi ja täsmällisesti. Onnistuessaan ratsukon liikehdintä muistuttaa lähes tanssia, jossa taitava ratsastaja antaa hevoselle ohjeita lähes näkymättömästi. Hevosen notkeus ja ketteryys punnitaan kyseisessä lajissa, ja ratsastajalta vaaditaan taitoa ja tarkkaa keskittymistä kokonaisuuden hallintaan.

Riina Vihanto, jonka omistuksessa Korpimäen Ratsutila on, kertoi esteklinikan olevan estejumppaa kouluratsukoille. Kouluratsukoille suunnatussa esteklinikassa esteitä ei hypätä, vaan hevonen pyritään saamaan oikealla tavalla ylittämään joko maassa tai hieman korotettuna olevat puomit eri askellajeissa.

Päivän aikana lähiseudun kuusi kouluratsukkoa sai täsmäopetusta, miten hevoset saadaan suorittamaan liikkeet luontevasti oikein ja samalla notkistaen niiden lihaksia. Puomiharjoittelu tarjoaa myös mukavaa vaihtelua kouluratsun treenaamiseen.

Ensi vierailu Paimiossa

Varentilla on Hämeenlinnassa Aulangolla oma ratsastuskoulu, jossa hän valmentaa ja kouluttaa hevosia. Vaikka hän on kokenut valmentaja ja kouluttaja jo vuosien takaa, sunnuntainen vierailu Paimiossa oli hänelle ensimmäinen, mutta sitäkin odotetumpi.

Kentällä harjoituksia tehneiden niin sanottujen demoratsukoiden lisäksi, yleisökin sai erilaisia menetelmiä ja vinkkejä harjoitteluun. Varenti tähdensi, että harjoitukset eivät saa olla hevosille liian vaativia, vaan tason on oltava mielekäs sekä hevosille että ratsastajille. Liikaa ei kuitenkaan pidä antaa hevosille asioita valmiina, vaan niille on annettava mahdollisuus myös itse oivaltaa miten pitää edetä, jotta liikkeet ja askeleet saadaan toivottuun muotoon.

Klinikka oli jaettu kahteen osioon: ensimmäiseksi kentälle saapuivat aloittelevat, nuoret hevoset ja lounaan jälkeen kokeneemmat hevoset. Aloittelevien joukossa ensimmäisenä oli Korpimäen Ratsutilalla asuva ratsukko Satu Hynninen hevosellaan Samou eli Samu.

– Harjoituksemme meni loistavasti ja olen tosi onnellinen. Samu teki hienosti kaikki, vaikka vähän jännitti, kun sain kutsun tulla demoratsastajaksi, hän kertoi.

– Hevonen tuli minulle vasta syksyllä ja sillä oli takana pitkä kausi tekemättä mitään. Se on vasta kuusivuotias, ja pian saapumisensa jälkeen se loukkaantui ja toipumiseenkin meni aikaa. Olemme ehtineet yhdessä treenata vasta kuukauden verran ja tänään sujui kyllä niin hienosti.

Edistyneempien ryhmässä areenalle saapui paimiolainen 19-vuotias Camilla Aarnio-Wihuri. Hänen 16-vuotias ruunansa Zero Tolerance on ollut hänellä kolme vuotta. Aarnio-Wihuri on ollut menestyksekkäin ratsastaja Paimion Ratsastajissa. Viime kauden menestyksestään hän iloitsi muun muassa edustuspaikasta kouluratsastuksen Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Hän iloitsi myös siitä, että on päässyt junioreista nuoriin ratsastajiin.

– Olen tosi tyytyväinen päivään ja harjoitukseen kokonaisuudessaan. Oli sellaisia harjoituksia, joita varmasti vielä kotonakin tulee tehtyä, hän kertoi tyytyväisenä.

Suomen Ratsastajainliitto 100-vuotias

Salla Varenti on myös Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hallituksen jäsen.

– Tänä vuonna juhlitaan 100-vuotista liittoa erilaisin teemoin. Yksi niistä on osaamisen ja oppimisen lisääminen ratsastajille kaikin mahdollisin keinoin, tuoda hevosurheilu lähelle ja tutuksi, hän kertoi.

Nuorille on tärkeää oppia ratsastamisen lisäksi myös hevosmiestaitoja. Varenti pahoittelikin Vihannon tavoin ”tallityttökulttuurin” muutosta. Aiemmin talleilla pyörineet pikkutytöt oppivat kokeneemmilta tärkeitä taitoja. Nyt näitä tallityttöjä ei enää juurikaan ole, eivätkä hevosmiestaidot kehity riittävästi vain kerran viikossa tunneilla käyden.

– Yksi tämän vuoden juhlateemoista on myös hevosten ja ihmisten kohtaaminen, jossa tavoitteena on miljoonan ihmisen kohtaaminen hevosen kanssa jollakin tavalla. Hevosia tuodaan erilaisiin tapahtumiin ja kohteisiin, jossa ihmiset voivat kohdata niitä ja tuoda ne ihmisille taas tutuiksi.

Riina Vihanto kertoi että ainakin Salon Plazaan ja Raision Myllyyn olevan suunnitteilla tapahtuma, jossa hevosiin ja ratsastukseen on mahdollista tutustua.