Herneenviljelijä ei heitä kirvestä kaivoon – maatalouden tukipaketti valmistelussa

0
Mikkolan tilalla istutetaan parhaillaan mansikkaa kasvihuoneisiin. Istuttamassa Oleksii Kotyk.

SAUVO

Kausityöntekijöiden puute huolestuttaa monia viljelijöitä. Rajat ovat kiinni, kevättyöt pelloilla lähteneet käyntiin, mutta työntekijöistä ei ole vielä tietoa. Sauvolaista maanviljelijää Erno Mikkolaa tilanne ei kuitenkaan vielä huoleta.

– Vajaa parisataa kausityöntekijää tarvitaan, mutta tässä on vielä kolme kuukautta aikaa. Moni asia ehtii muuttumaan siihen mennessä.

Silti Mikkola ei säästele sanojaa, kun puhutaan työvoiman puutteesta. Hänen mielestään viimeistään nyt pitäisi kaikki kynnelle kykenevät ihmiset ohjata työn pariin, eikä maksaa oleilusta.

– Minusta se on enemmänkin ihme, jos Suomesta ei löydy työntekijöitä. Onhan täällä opiskelijoita, työttömiä ja lomautettuja.

Mikkola kertoo, miten hänen vaimonsa Heli Mikkola oli hakenut sosiaalisen median kautta mansikan istutustöihin työntekijöitä ja saanut välittömästi 35-40 yhteydenottoa tuntemattomilta Saloa ja Turkua myöten.

– Ennen rajojen sulkemista meille ehti tulla 10 ukrainalaista, joten ydinjoukko on jo olemassa. Onhan tämä raskasta työtä ja juuri se voi olla seikka, joka saa suomalaisen kavahtamaan. Nuoret ovat aina saaneet täältä töitä, jos ovat hakeneet. Osa heistä jaksaa, osa ei, Mikkola summaa.

Hehtaareja jo kylvetty

Apukäsiä tarvitaan Mikkolan mailla jo nyt, sillä kevättyöt ovat jo vauhdissa. Mikkolalla kasvaa Nauvossa ja Sauvossa lämmitetyissä kasvihuoneissa vajaan hehtaarin verran mansikkaa. Hernettä on kylvetty pelloille 17 hehtaaria ja sitä kylvetään aina juhannukseen asti.

– 150 hehtaaria on tarkoitus kylvää hernettä. Jos saadaan poimijoita pelloille, niin 200 hehtaaria. Maaliskuusta aina juhannukseen asti hernettä kylvetään, joten hommaa piisaa.

Mikkolan mukaan muutama viljelijä on tilanteen vuoksi lyönyt hanskat tiskiin, mutta hänelle se ei ole vaihtoehto.

– Voisin olla kylvämättä hernettä, mutta luonteeni ei anna periksi tässä asiassa. Minä en kirvestä kaivoon lyö – neuvotteluthan ovat vielä keskenkin ulkomaisen työvoiman osalta. Jos työvoiman tulo sallitaan, niin kahden viikon karanteeni ei ole mikään ongelma.

Mikkolalla on tilanteesta huolimatta lehmän hermot ja positiiviset fiilikset.

– Ei tämä tähän lopu, kyllä tämä tästä jatkuu. Toivon, että suomalaiset olisivat yhtenäisempiä tällaisen edessä ja jälkeen. Jos rajojen yli ei pääse, niin saataisiin hommat hoidettu omalla porukalla.

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee tukipakettia

Koronaviruksesta aiheutuvan markkina- ja tuotantohäiriön vuoksi maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan ministeri Jari Lepän johdolla maa- ja elintarviketalouden tukipakettia, joka kohdistaisi tukirahoitusta maaseutumatkailuyrityksille, maataloustuotteita jalostaville yrityksille sekä muille maaseutumaisten alueiden mikroyrityksille ja maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa harjoittaville maatiloille. Tukea valmistellaan myös kalastusaluksille, kalankasvatukselle ja kalanjalostuyrityksille.

ELY-keskusten ja muiden rahoittajatahojen lisärahoitus koronavirustilanteessa ei tällä hetkellä kata näiden toimialojen yrityksiä.