Jos virus horjuttaa taloutta, kannattaa anoa lyhennysvapaata

0
Lounais-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja Leena Nikula.

PAIMIO,SAUVO, KAARINA

Pankit ovat merkittävässä roolissa, kun yritykset käyvät selviytymistaistelua koronaviruksen aiheuttamaa äkillistä ja rajua taantumaa vastaan.

Isoimmat pankit – kuten esimerkiksi OP Ryhmä ja Nordea – tulevat asiakkaitaan vastaan muun muassa siten, että myöntävät asunto- ja yrityslainoille lyhennysvapaita kuukausia.

Pk-yritysasiakkaat voivat saada OP:lta koronakriisin aikana lyhennysvapaata enimmillään puoli vuotta, Nordea lupaa tällä hetkellä yritysasiakkailleen kolme lyhennysvapaata kuukautta.

Kotitalouksien asuntolainoihin on mahdollista saada – esimerkiksi lomautustilanteissa – kokonainen vuosikin lyhennysvapaata

Lähtökohtana on, että lyhennysvapaita myönnetään ensi sijassa sellaisille yrityksille ja henkilöasiakkaille, joiden talouteen koronapandemia lyö merkittävän loven.

OP Ryhmä antoi lupauksen

Paimiolaisten ja sauvolaisten suosiman Lounais-Suomen Osuuspankin toimitusjohtaja Leena Nikula kertoo, että sekä yrittäjillä että palkansaaja-asiakkailla on ollut kiinnostusta lyhennysvapaita kohtaan.

Yhteydenottoja on tullut konttoreihin ja OP Ryhmän puhelinlinjalle.

– Kun taloudenhoito vaikeutuu, niin apua täytyy olla tarjolla. OP Ryhmä on antanut lyhennysvapaista kuukausista yhteisen julkisen lupauksen, ja se lupaus pidetään. Tunnemme vastuumme ja kannamme sen, Nikula sanoo.

Koronaviruksen aiheuttamiin maksuvaikeuksiin liittyen OP-ryhmä myöntää lyhennysvapaita kuukausia myös kotitalouksien vakuudellisiin kulutusluottoihin.

Koronapandemiasta johtuvista maksuohjelman muutoksista ei peritä erillistä maksua.

Pankit ovat siirtäneet pandemian vuoksi lähes kaiken mahdollisen asioinnin digitaalisille kanavilleen. Puhelinpalvelutkin ovat saatavilla, mutta väliaikaisesti rajoitetusti, jotta puhelinpalveluiden saatavuus turvataan päivän kiireisimpinä tunteina pandemian aikana.