Kansanedustaja Esko Kiviranta: maatalouden kausityövoiman saatavuus turvattava myös kriisitilanteessa

0
Paimion ja Sauvon mansikkamaat ovat vuosittain työllistäneet runsaasti ulkomaista kausityövoimaa. Miten siitä nyt selvitään? Arkistokuva/ Riitta Salmi.

KORONA Sauvolainen kansanedustaja Esko Kiviranta jätti perjantaina eduskunnan puhemiehelle seuraavan kirjallisen kysymyksen maatalouden kausityövoiman saatavuuden turvaamisesta vallitsevassa tilanteessa:

Maatalouden kausityövoiman rungon ovat jo pitkän aikaa muodostaneet ulkomaiset työntekijät, joita on ollut kesäisin noin 16 000. Kevään ja kesän peltotyöt on saatava tehdyksi ajallaan myös tänä vuonna. Aikaa ei ole paljon hukattavaksi. Varhaisperunan istutus alkaa Lounais-Suomessa jo huhtikuun puolivälissä. Sen jälkeen alkavat muut istutustyöt ja kylvötyöt, jotka jatkuvat tiiviisti koko kevään ajan. Myös mansikan, silpoydinherneen ym. poimintatöistä selviytyminen on turvattava. Osa tarpeellisesta työvoimasta voidaan löytää Suomesta, mutta tuskin koko tarvittavaa määrää. Kriisitilanteissa elintarvikkeiden omavaraisuus korostuu. Huoltovarmuus on Suomelle tärkeä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Millaisiin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä maatalouden kausityövoiman turvaamiseksi kevät- ja kesäkauden 2020 aikana?