Kodin suurin remonttikohde on keittiö

0
Yrittäjä Anne Forsman ja sisustussuunnittelija Maina Laakso kertoivat tämän hetken sisustustrendeistä.

KAARINA

Keittiöitä, kylpyhuoneita ja kaapistoja valmistava kaarinalainen Puuvaja Oy on yrittäjä Anne Forsmanin sukuyritys. Pian 40 vuotta sitten perustettu firma starttasi aikanaan konkreettisesti Forsmanin appiukon puuvajasta. Nyt se on sijainnut vuodesta 1989 alkaen Kaarinan Krossissa ja Forsman on toiminut sen yrittäjänä jo kaksi vuosikymmentä.

Puuvaja palvelee asiakkaita etenkin Turku-Helsinki-Tampere akselilla sekä tietenkin paikallisesti.

– Paikalliset asiakkaat haluavat palvelua läheltä ja kasvot tekijälle. On hyvä, että liike sijaitsee lähellä ja sinne on helppo tulla kysymään asioista tai vaikka hakemaan varaosia, joita yhdessä keittiössä saattaakin olla satoja, Forsman kertoo.

Hallimestarinkadulla sijaitsevasta liikkeestä löytyy varsinainen näyttelytila sekä omat tuotantotilat.

– Tuotanto erottaa meidät suuresta osaa toimijoita. Meillä asiakas voi antaa esimerkiksi keittiönsä mitat ja räätälöimme niiden mukaan halutun tuotteen. Lähdemme tekemään kaappien osat levypinkasta asti itse.

Puusepäntyöt tulevat Puuvajassa siis oman talon sisältä. Vain altaat, hanat, saranat, vetimet ja kodinkoneet tulevat ulkopuolelta. Yritys työllistää noin kymmenen työntekijää sekä asentajia.

Suljetusta keittiöstä avomalliinKeittiöiden maailma on muuttunut vuosien saatossa runsaasti. Kun vielä 70–80-luvuilla suosittiin erillistä tilaa, joka suljettiin ovella tai liukuovella, ovat keittiöt nykyään vahvasti avomallisia ja yhtä tilaa yhdessä olohuoneen kanssa. Yhdessä tekemisen ja illastamisen kulttuuri ovat luoneet muutoksen, kun keittiötä ei enää pidetä pelkästään ruoan valmistuspaikkana.

– Keittiö on ensimmäinen asia, jota kodin sisustussuunnitelmassa mietitään. Se luo tunnelmaa kotiin. Enää pelkillä kaapeilla ei ole merkitystä, vaan huomiota kiinnitetään myös lattiaan, kattoon ja seiniin, Forsman kertoo.

Suuri vaikutus asiakkaiden toiveisiin keittiötä kohtaan on tullut sosiaalisen median kautta.

– Ihmiset seuraavat trendejä ja sisustusta. Instagram ja Pinterest antavat uusia ideoita siitä, millaista kotona pitäisi olla. On positiivista, että nykyään osataan vaatia ja jokaiselle voidaan valmistaa omannäköinen kokonaisuus. Iäkkäämmällä asiakaskunnalla toki on erilainen suhtautuminen, ja tärkeää on, kunhan kaikki keittiössä toimii.

Silti suomalaisten keittiöiden värimaailmassa pitää pintansa valkoinen.

– Keittiön käyttöaika on suurin piirtein 20 vuotta. Liian rankkoja tai vahvoja värejä tai yhteen aikakauteen sijoittuvaa tyyliä ei enää haluta valita. Valkoinen on aina in, Forsman toteaa.

Aamiaiskaappi ja saareke yhä suosittujaAjalle tyypilliset trendit ovat näkyvissä keittiösuunnittelussa. Niitä ovat muun muassa maanläheiset sävyt sekä mattapinta.

– Sävyt tulevat luonnosta. Niitä voivat olla sammal, muta, graniitti, kallio tai hiekka. Sävyt ovat eteerisen pehmeitä ja usvaisia, Anne Forsman kertoo.

Taakse ovat jäämässä kiiltävät pinnat ja graafiset kontrastit. Mattamusta keittiö on ollut trendikäs jo muutaman vuoden ja jatkaa suosiossa edelleen.

Aamiaiskaappi on erityisesti uudisrakentajien mieleen ja se mieluusti mahdutetaan kodin uuteen keittiöön. Pienet keittiölaitteet saa sen avulla piilotettua kaappiin ja keittiön yleisilme pysyy selkeänä.

– Saneerauskohteissa aamiaiskaapin mahduttaminen olemassa olevaan tilaan on vaikeaa. Kaappi kun vaatii leveyttä noin 1,20 metriä.

Sen rinnalla toinen suosittu keittiön elementti on saareke.

– Se on keittiön tekemisen keskiö, joko baarijakkaroilla tai ilman. Vaikkei se kaikkiin koteihin mahdukaan, on se useimpien toivelistalla aamiaiskaapin lisäksi.

Kodinkoneiden integrointi on nykypäivänä myös erittäin suosittua, sillä keittiö on osa olohuonetta. Myös liesituulettimesta voidaan luopua, sillä se voi nykyään löytyä suoraan induktiotason keskeltä.

– Bora sieppaa käryt tasolta ja on ulkonäöltään selkeä ja virtaviivainen. Kyseinen saksalainen merkki on alan edelläkävijä, Forsman kertoo.

Hanoissa ja vetimissä näkyvät yhä useammin metallin sävyt kuparina ja messinkinä. Myös marmoripinta on järjestäen valittu tasoja kaunistamaan.

Yksityiskohdat vaikuttavat lopputulokseen. Keittiön tuunaus on myös nykypäivän ilmiöitä.

– Sitä tehdään sekä uusissa että vanhoissa kohteissa. Keittiö on siis tällöin jo hyvässä kunnossa, mutta huonosti toimiva tai ruma. Sitä remontoidaan uuden asukkaan tarpeen mukaan kevyesti, Anne Forsman kertoo.

Sisustussuunnittelija auttaa tarvittaessaKeittiöt ovat kaiken kaikkiaan isoimpia talojen remonttikohteita. Kyseessä on iso päätös, jota useimmiten harkitaan pitkään. Remontti voi maksaa 15 000–20 000 euroa asennustöitä unohtamatta.

– Keittiö on arvokas remontoitava ja kokonaisuudessa on paljon pohdittavaa. Suunnittelu, toteutus ja remontointi voivat viedä kolmesta kuuteen kuukauteen aikaa, Anne Forsman kertoo.

Sisustussuunnittelija Maina Laakso hyppää myös usein mukaan Puuvajan keittiöremonttien pyörteisiin, kun siirrytään yksittäisestä tilasta suurempaan kokonaisuuteen.

– Jos keittiössä uusitaan lattia, lähtee muutos leviämään helposti myös muihin tiloihin. Sisustussuunnittelijana autan valitsemaan värit, materiaalit ja valaistukset ja autan suunnittelemaan seinien siirrot ja tilaratkaisut, Laakso kertoo.

Asiakkaat antavat sisustussuunnittelijalle mieluusti vapaat kädet tai kuuntelevat hänen näkemyksiään. Toki ongelmakohtiakin voi löytyä. Joku voi haluta viedä oman näkemyksensä väkisin läpi, vaikkei se istuisi keittiön muotoon, mitoitukseen tai kokonaisuuteen. Usein sosiaalisesta mediasta lähtenyt idea voi olla todellisuudessa sopimaton omaan asuntoon. Yhdessä asiantuntijan kanssa löydetään kaikkia miellyttävä ratkaisu.

– Ideoista pitää poimia parhaat ja saada aikaiseksi kompromissi. Työni onkin pitkälti neuvottelua, Laakso kertoo.