Korona muuttaa arkeamme pitkäksi aikaa ja myös pysyvästi

0
Paimion kuntajohto, valtuuston puheenjohtaja Reijo Hallisto, hallituksen puheenjohtaja Jukka Hongisto ja kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki neuvottelivat kaupungintalolla sunnuntaina illansuussa. Kolmikko toivoo kuntalaisten noudattavan valtiovallan ohjeita ja muistavan, että kaikki toimet tehdään ihmishenkien turvaamiseksi.

PAIMIO

Kaupunginjohtajan huoneessa istuu sunnuntai-iltapäivällä vakavailmeinen kolmikko, pitäen etäisyyttä toisiinsa ja toimittajaan. Keskustelussa nousee esiin vakavia asioita ja huomioita. Selkeästi yhteinen on huoli siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja millaisia rajoituksia mahdollisesti on vielä luvassa. Miten kuntalaiset pärjäävät? Miten peruspalvelut pidetään toiminnassa, kun koronavirus etenee ja sairastuneiden määrä kasvaa? Miten paikalliset yritykset pärjäävät?

Näitä samoja asioitahan miettivät varmaan kaikki. Kaikki miettivät kauanko tilanne mahtaa jatkua, miten työt järjestyvät, iskeekö lomautus, riittävätkö rahat.

Koronavirus iski meillä ankarasti kevättalven vilkkaaseen lomakauteen. Lähes viikossa monet työpaikat muuttivat toimintojaan ja koulut siirrettiin etäopetukseen. Poikkeuslain nojalla rajoitettiin ihmisten liikkumista altistusten, tartuntauhan ja iän perusteella. Todennäköisesti lisää rajoituksia ja suosituksia tulee lähipäivinä.

Koronavirus sairastuttaa yhä kiihtyvässä tahdissa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Reijo Hallisto, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Hongisto ja kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki viestittävät, että nyt kaupungissa hoidetaan akuuttitilannetta valtiovallan ohjeiden mukaisesti. Poikkeuslain ja poikkeusolojen mukaiset määräykset ja suositukset tuodaan kaupunkilaisten arkeen ja samaan aikaan pyritään varautumaan siihen, että sairastuneet pystytään hoitamaan ja peruspalvelut pelaavat.

Kukaan kolmikosta ei näe, että poikkeusolot päättyisivät kuukaudessa tai parissa, vaikka poikkeuslaki onkin tällä tietoa voimassa vain yli pääsiäisen.

Ennusteiden mukaan koronaviruksen pandemiatilanteen huippu Suomessa yhden-kahden kuukauden jänteellä. Siihen asti tilanne todennäköisesti vaikeutuu. Poikkeusolot jatkuvat, eikä tiedetä miten pitkään. Esimerkiksi lähiopetusta ei enää tänä keväänä nähdä.

– Me joudumme elämään tätä uutta arkea todennäköisesti yli kesän. On parempi hyväksyä nyt tämä arki, jossa on rajoituksia. Jos näin ei tapahdu, tästä voi tulla todella kurjaa tiukennusten myötä, ennakoi kaupunginjohtaja Jussinmäki.

Kaupunki ei nyt mieti lomautuksia

Akuuttitilannetta on kaupungissa ratkottu kuntajohdon mielestä tehokkaasti. Kaupunginjohtaja sanoo olevansa suorastaan ylpeä johtoryhmästä ja kaupungin koko henkilöstön toiminnasta. Erityiset kiitokset menevät opetustoimeen, jossa etäopetus järjestettiin vaihtuvien tietojen varjossa ja silti kaikki on lähtenyt hyvin liikkeelle. Luottamusjohdon puolesta Jukka Hongisto ja Reijo Hallisto sanovat puolestaan olevansa erittäin tyytyväisiä siihen, miten asioita on hoidettu. Kaupunginhallituksen pöytäkunta, ja sen kautta poliittiset ryhmät on myös pidetty hyvin ajantasalla.

Kirjasto ja uimahalli ovat kokonaan kiinni. Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotyö rajoitettua. Koulutyö pääosaltaan etäopetusta. Varhaiskasvatuksessa lasten määrä on tipahtanut kolmannekseen normaalista. Terveydenhuollossa varaudutaan sairaanhoidon kapasiteetin riittävyyteen. Sosiaalipuolella vastaavasti siihen, että kotiin tuotavien palvelujen järjestämisessä palvelutarpeet todennäköisesti kasvavat ja lisäresursseja kotipalveluissakin todennäköisesti tarvitaan.

Kun kaupungin toiminnassa on keskitytty peruspalveluihin ja osa kunnan toiminnoista on tauolla, se nostaa automaattisesti esiin mahdolliset lomautukset ja sen, voidaanko joistakin tehtävistä siirtää väkeä aivan toisiin tehtäviin.

Kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki muotoilee, että näitä asioita käydään läpi lähiviikkoina kun tilannekuva selkenee. Luottamusjohdon edustajina Hongisto ja Hallisto sanovat, että tässä kohden ei Paimiossa ole vielä ajatus käynnistää yt-neuvotteluja tai katkaista kenenkään palkanmaksua.

– Ensin hoidetaan akuuttitilanne. Nyt ei ajatella taloutta vaan sitä, että kaikki toimii. Kaikkemme teemme, että keskeiset palvelutoiminnot pystytään hoitamaan. Eurot lasketaan myöhemmin, he vakuuttavat.

– Resurssien riittävyys on varmistettava sosiaali- ja terveystoimessa kun sairastumiset etenevät henkilökuntaan, sanoo Hallisto ja nostaa ajatuksena esille esimerkiksi sen pitäisikö kaupungin olla organisoimassa ja toteuttamassa ikääntyneiden ateriakuljetuksia.

Kanssaihmisten pärjääminen on asia, johon kaikkien pitäisi nyt kiinnittää huomiota.

– Naapuriapu kunniaan. Hyvä arki edellyttää jatkossa kärsivällisyyttä ja läheisten huomioimista, malttia ja ymmärrystä.

Tätä viestiä luottamusjohto lähettää myös paikallisen elinkeinoelämän suuntaan.

– Toivottavasti paikalliset yrittäjät ottavat yhtä lailla maltilla tämän tilanteen. Käytännön tasolla on toivottavaa, että he, joilla on vahva asema, ymmärtävät niitä, joilla ei ole yhtä hyvä tilanne. On tärkeää, että mahdollisimman moni yritys kestäisi yli tämän vaikean ajan.