Löydä luontosi Liviasta – koulutuksen voi räätälöidä sopivaksi

0
Roomeo ja äiti Marika Rossi kokeilivat lauantaina poniajelua. Sisko Kerttu ja Isä Timi Rossi jäivät seuraamaan ajelua vierestä. Perhe tuli tutustumaan Liviaan äidin ideasta, sillä hänen kaverinsa on opiskellut Kalevalla.

Ammattiopisto Livian Paimion toimipisteessa Kalevalla järjestettiin tuttuun tapaan kevään avointen ovien tapahtuma, jossa esittäytyivät eri koulutusalat. Tälläkin kertaa kävijöille selvisi, että ammattiopiston opintolinjoissa tarjonta on lavea, ja opintoja on mahdollista järjestää monimuotoisesti ja vaikka työn oheen. Koulutuksia voi myös räätälöidä ja poimia kurssitarjonnasta itselle sopivia ja kiinnostavia opintoja.

Hyvä esimerkki tästä olivat aikuisopiskelijat Liisa Meriö ja Juha Visuri , jotka sahasivat pyöröhirsien salvoksia. Vieressä oli hirsirakennelma, josta päivän vierailijat saattoivat nähdä miten hirsirakennelma syntyy. He opiskelevat metsäalan perustutkintoa.

Paraislainen Juha Visuri kertoi opiskelevansa työn ohessa ja ajatuksenaan ammatinvaihto terveyskeskuksen sihteerityöstä metsäalalle.

– Näillä näkymin metsuriksi.

Kaarinalainen Liisa Meriö hakee koulutuksesta metsäalan tietämystä ja taitoja, joiden avulla osaa ja voi hoitaa perintömetsää. Molemmat ovat silminnähden tyytyväisiä koulutukseen.

Puolentoista vuoden koulutus järjestetään heidän mukaansa siten, että lähiopetusta on joka toinen viikko torstai-ilta, perjantai ja lauantai. Molemmat ovat järjestäneet opinnoille aikaa joustavasti, ollen osin töissä ja osin opintovapaalla.

– Opiskelussa on myös kaksi täyttä lähiopetusviikkoa, toinen syyslomalla ja toinen hiihtolomalla, he kertovat.

Luonto- ja ympäristöalan opiskelijat Petra ja Rasmus Järvinen olivat esittelemässä kaksivuotista luonto-ohjaajan koulutusta. He tulivat paikalle Paraisten yksiköstä, jossa kaksivuotinen monimuotokoulutus järjestetään samalla tavoin monimuotokoulutuksena.

– Koulutuksen päätavoitteet ovat opastaa kestävällä tavalla toimimiseen luonnossa ja myös ohjaamaan toimintaa luonnossa, kertoo opettaja Hanna Jalkanen . Opiskelijoiden konkreettisimmat työmahdollisuudet liittyvät kansallispuistoihin, joissa he voivat toimia oppaina ja opastaa puistossa vierailijoita turvalliseen luontoliikkumiseen.

Tutkinnossa on neljä osiota: saaristossa toimiminen, luontopalveluissa toimiminen, kädentaitojen osaaminen ja ohjaaminen ja vaelluksen ohjaaminen.

Ammattiopisto Liviaan, kuten moneen muuhunkin paikkaa on tälläkin hetkellä haku avoinna monelle koulutusalalle. Oppilaitoksessa voi opiskella paitsi luonto- ja metsäaloja, myös eläinten hoitoa ja sosiaalialan eri tehtäviä. Tuorlan ja Paimion maaseutuopistojen lisäksi opiskella voi Paraisten Kalatalous- ja ympäristöopistossa sekä Kaarinan sosiaali- ja terveysopistossa.

Paimion maaseutuopistolla järjestetään mm. maatalous- ja metsäalan sekä eläinten hoidon koulutuksia. Opiskelijamäärä on tällä hetkellä 210. Tutustumispäivänä esiteltiin mm. eläinhoitolaa ja klinikkaa palveluineen ja pikkuväelle järjestettiin tallin kupeessa kepparikisat. Yleisö nautti myös mm. kirpparitarjonnasta, ulkona paistetuista letuista ja poniajeluista.

Kevään yhteishaku päättyy tänään, mutta monille koulutusaloille on myös jatkuva haku.