”Moni yrittäjä on nyt ääreismotivoitunut- yhteen hiileenkin puhalletaan”

0
Paimion elinkeinojohtaja Mika Ingi näkee yrittäjien välillä tällä hetkellä yhteistyöhalukkuutta, mutta toisaalta myös voimistuvaa kilpailua.

PAIMIO

Finnvera tarjoaa yrityksille lyhennysvapaita ja pikalainoja. Myös pankit joustavat. Jopa verottajakin on luvannut joustaa. Yritysneuvojat auttavat tahoillaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten tukitoimet ovat täsmentymässä. Business Finland tarjoaa rahoituspalveluja ja -avustuksia. Työttömyysturvaakin on yrittäjille kohtapuoliin tarjolla.

Monenlaisia toimenpiteitä on käynnissä ja vireillä, mutta tilanne täällä Peimarissakin on kuitenkin se, että todella moni yrittäjä on hätää kärsimässä.

Kaikki apu tulee tarpeeseen, mutta kuinka pitkälle apu riittää?

Pelkoa, mutta myös toiveikkuutta

Paimion elinkeinojohtajan Mika Ingin puhelin soi aamusta iltaan lähes taukoamatta. Ingi kertoo, että ilmassa on paljon pelkoa ja epävarmuutta, mutta myös toiveikkuutta.

– Yrittäjien ajatukset ja mielialat poikkeavat toisistaan aika paljon, jopa saman alan yrittäjillä. Päällimmäisin tunne on epävarmuus, koska monia ratkaisuja vasta odotellaan, ja itse pandemiakin on vielä suurelta osin kysymysmerkki, Ingi toteaa.

– Luonnollisesti on myös pelkoa siitä, miten itselle käy. Jos yrittäjä jää työttömäksi on hän vaikeassa asemassa paitsi toimeentulon ehtymisen vuoksi myös siksi, että hänellä saattaa olla taakkanaan yritystoimintaan liittyviä isojakin lainoja.

Synkässä murheen alhossa suurin osa seudun yrittäjistä ei kuitenkaan vaella.

– Yrittäjien ykkösominaisuus on toiveikkuus, joka on monen kohdalla aikoinaan ollut pontimena yrittäjyyteen. Aika moni näkee tässä vaikeassa tilanteessakin uusia mahdollisuuksia ja potentiaalisia yhteistyökuvioita. Yhteen hiileen puhaltamistakin löytyy.

– Moni yrittäjä on nyt ääreismotivoitunut. Kun on selkä seinää vasten, tarvitaan toimenpiteitä, ja niitä myös ryhdytään rohkeasti tekemään, Ingi sanoo.

– Uusia liiketoimintamalleja pohditaan positiivisella tavalla ja asenteella.

Ingin mukaan etenkin moni pienyrittäjä odottaa nyt kiihkeästi lopullisia ja selkeitä päätöksiä tukitoimista ja työttömyysturva-ratkaisusta.

– Vaikka toimia on tekeillä, on vauhti pienen yrittäjän näkökulmasta silti hidas.

Muutaman viikon kuluessa tukitoimet lienevät kuitenkin jo pääosin selvillä ja maksatuksetkin mahdollisesti jo käynnissä.