Paimio käytti vain vähän kotisairaala Luotsin palveluja – toinen epäilty työskennellyt terveyskeskuksessa

0
arkistokuva

Maanantaina julkistetut tiedot turkulaisen, yksityisen kotisairaala Luotsin toiminnassa esille tulleista väärinkäytöksistä koskettavat tätäkin seutua. Paimion-Sauvon terveyskeskus osti yritykseltä kotisairaalahoitoa vuosina 2015 – 2017, mutta vain vähäisessä määrin. Tilannetta hämmentää kuitenkin se, että nyt väärinkäytöksistä epäillyn yrityksen toinen osakas ja siinä toimitusjohtajana työskennellyt Johanna Hilli on työskennellyt lääkärinä Paimion terveyskeskuksessa elokuusta 2017 lähtien. Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen vahvisti tiedon keskiviikkona ja kertoo, että lääkäri on nyt rikosepäilyjen julkitulon jälkeen pidätetty virantoimituksesta.

( juttua päivitetty 5.3. klo 9.15)

Terveyskeskuskuntayhtymä on ostanut rikosepäilyjen kohteena olevalta Luotsi kotisairaalalta kotisairaalahoitoa tarvittaessa. Vuonna 2015 palvelua on ostettu kolmelle henkilölle, seuraavana vuonna kahdelle ja vuonna 2017 palvelua ostettiin neljälle henkilölle. Kolmen vuoden aikana siis vain yhdeksän paikallista potilasta oli Luotsin palvelujen käyttäjänä. Päätös ostopalvelujen puitesopimuksesta tehtiin kuntayhtymän hallituksessa 2.6.2015. Varsinaista kotisaattohoitoa ei ole ostettu, sanoo Pöyhönen.

Hän sanoo, että kuntayhtymässä ei ole tähän mennessä herännyt epäilyksiä koskien yrityksen toimintaa.

– Olemme sisäisesti kuitenkin tarkistaneet potilasasiakirjamerkintöjä.

Terveyskeskusyhtymän ostopalvelusopimus oli määräaikainen ja päättyi siis vuoden 2017 lopussa, eli samoihin aikoihin kun nyt tiedetään, että kyseisen perheyrityksen toiminta päättyi.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Paaer kertoo, että Paimion tai Sauvon alueelta ei asiassa ole alkuviikosta tullut yhteydenottoja. Hän toteaa myös, että poliisin tutkinta kohdistuu nimenomaan Turun kaupungin ostamiin palveluihin. Kotisairaala Luotsin toimintaa koskevat rikosepäilyt ovat siis vuosilta 2011–2014. Rikosepäilyt liittyvät saattohoitoon ja silloisen avioparin perustaman kotisairaalatoimintaa pyörittäneen yrityksen toiminnassa tapahtuneisiin väärinkäytöksiin ja kuolemantapauksiin. Turun kaupunki hankki yrityksen palveluja vajaalle parille sadalle potilaalle. Turun kaupungin epäillään laiminlyöneen myös yksityiseltä sektorilta hankittujen sairaanhoitopalvelujen valvontavastuun.

Salassapitosäännösten johdosta poliisi ei tutkinnassa saanut käyttöönsä yrityksen potilastietoja ja siksi poliisi pyysi yhteydenottoja henkilöiltä, joiden omainen on vuosina 2011-2014 siirrretty Turun kaupungin hankkiman ostopalvelun kautta Luotsiin kotisaattohoitoon, ja jotka haluavat poliisin tutkivan näitä tapauksia.