Paimion ensimmäinen koronatartunta KTO:n hoitajalla – osasto suljettu

1
Paimion ensimmäinen koronavirustartunta on Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen hoitohenkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä. Sairaanhoitopiiri ei tarkenna onko kyseessä mies vai nainen.

Peimarin seudun ensimmäinen varmistettu koronavirustartunta on KTO Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksessa Paimiossa. Tartunta todettiin hoitohenkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä, joka sairastui loppuviikolla. Hän ei oireiden ilmaantuessa ollut työtehtävissä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä vahvisti tiedon sunnuntaina aamupäivällä. Hänen mukaansa kyseinen henkilö on työskennellyt yhdellä KTO:n osastolla, jossa on sekä vakituisia potilaita että tilapäispotilaita.

– Infektiolääkärin toimesta tilanne on kartoitettu. Osasto on suljettu siten, että henkilökunta ja potilaat eivät ole kontaktissa muihin osastoihin. Tilapäispotilaat on kotiutettu ja asetettu karanteeniin. KTO:n toiminta on ollut tässä kohden tehokasta, ja siellä on toimittu nopeasti, hän sanoo.

Pietilän mukaan koronavirukseen sairastunut hoitohenkilökunnan edustaja ei siis ollut töissä oireisena, vaan oireet alkoivat hänen jäätyään pois työvuorosta. Mahdolliset kontaktit ja altistumiset rajoittuvat selvitysten mukaan viiteen päivään, ja ne on siis kartoitettu.

Tartunnan saanut henkilö on yksi sairaanhoitopiirin alueella lauantaihin mennessä todetuista 14 tartunnasta, ja näiden kaikkien osalta on voitu jäljittää tartunnan lähde ulkomaille. Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä pitää sairaanhoitopiirin tilannetta todettujen tartuntojen osalta vielä hyvänä.

– Tartuntojen määrä ei ole meillä lähtenyt nopeaan nousuun, ja todetuissa tartunnoissa on voitu selkeästi osoittaa sen lähde, hän huomauttaa.

Ihmisten huoli on kuitenkin ruuhkauttanut TYKS Akuutin puhelimet. Pietilä sanookin, että jos oireet ovat kohtuulliset, kannattaa rauhoittua ja miettiä tarkkaan, onko todella tarvetta kontaktoida hoitohenkilökuntaa. Koronaviruksen aiheuttaman taudin voi sairastaa myös hyvin lieväoireisena. Yhtenä nyrkkisääntöjän voi pitää, että koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin ei kuulu tavallinen nuha.

– Yhtään sen herkemmin ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon kuin tavanomaisessa flunssassa. Jos puhelinneuvonta on ruuhkainen, riski siihen että aidosti apua tarvitsevat eivät pääse läpi, kasvaa.

Monet kantavat huolta yksinasuvista, erityisesti iäkkäistä läheisistään ja heidän pärjäämisestään. Pietilä suosittaa, että huoli kanavoitaisiin hyvään yhteydenpitoon.

– Sosiaalista tukiverkkoa kannattaa tietenkin vahvistaa. Uskoisin kyllä, että yksinasuvatkin ymmärtävät, että jos kunto huononee, on otettava yhteyttä.

Lauantain luvut eivät enää välttämättä kuvaa täysin Suomen tartuntatilannetta, sillä kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri testaa koronaviruksen vain vakavimmin sairailta ja riskiryhmiin kuuluvilta tilanteen mukaan. Lievien oireiden takia sairaanhoitopiiri suosittelee kotiin jäämistä. Kotona kehotetaan pysymään oireiden loppumiseen saakka, jos ne eivät pahene.  Näin varmistetaan riittävät resurssit vakavasti sairastuneiden hoitoon, kertoi sairaanhoitopiiri lauantaina.
THL kehotti perjantaina lieviä oireita saaneiden pysyttelemään kotona, kunnes oireet loppuvat. Laitos ohjeisti ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos kärsii vakavista oireista, kuten hengenahdistuksesta tai yleistilan laskusta.

1 KOMMENTTI

  1. Näitä tartuntoja on varmasti paljon enemmän kuin yksi. Enää ei testata ns. tavallisia kansalaisia. Ja vaikka haluaisikin testiin ja on tullut riskialueelta, ja kärsii vielä oireista, niin ei siltikään pääse testiin.

Kommenttien lisääminen on estetty.