Paimion luontopolulla nyt vilkasta

0
Luontopolku sai viikonloppuna uuden kyltin, jossa muun muassa muistutetaan, että kaikki roskat pitää viedä mennessään.

– On ollut hienoa havaita että luontoliikunta kiinnostaa tällä hetkellä kun kaikenlainen ryhmäharrastustoiminta on koronatilanteen takia tauolla, paimiolainen Timo Virta tuumii.

Hän on yksi niistä Paimio-Seuran muutamasta aktiivijäsenestä, jotka huolehtivat esimerkiksi Paimion luontopolun, ja usean muunkin kohteen, kunnosta. Virta oli luontopolulla viime viikolla eräänä arkipäivänä tutkimassa pitkospuiden kuntoa muutaman tunnin ajan ja havaitsi että kävijämäärä luontopolulla oli huomattavasti suurempi kuin tähän asti tavallisesti. Sunnuntaina väkeä oli vielä enemmän ja parkkipaikka tupaten täynnä.

– Yllättävän hyvin ihmiset käyttäytyivät ja antoivat toisilleen tilaa, Virta kertoo.

Luontopolun virkistyskäytön lisääntyminen siis ilahduttaa Paimio-Seuraa, mutta yhdistys haluaa kuitenkin muistuttaa äskettäin annetuista koronavirusta koskevista yleisistä ohjeista, jotka pätevät myös luonnossa. On siis pidettävä turvaväli poluilla ja etenkin kodalla.

– Ja kaikki, mitä ulkoilijat tuovat mukanaan, pitää viedä myös pois. Roskaaminen on valitettavasti lisääntynyt. Kodan nurkkiin on ilmestynyt roskapussukoita. Ei Paimio-Seura ehdi siellä joka päivä käydä siivoamassa, sanoo Virta, joka on siivonnut luontopolkua vapaaehtoispohjalta yli 20 vuotta.

Virta muistuttaa myös maanomistajan oikeuksista. Maanomistajien ansiosta luontopolun perustaminen oli ylipäätään mahdollista neljännesvuosisata sitten.

– Käyttäydytään siis siivosti, kunnioitetaan luontoa ja maanomistajan oikeuksia, Virta toivoo.

Maanomistajista Mäkitalot ovat pitkään tuoneet tulentekopaikalle klapeja, talkoohengessä ja korvauksetta. Nyt kun käyttäjiä on huomattavasti enemmän kuin normaalisti, Virta toivoo että kävijät toisivat mahdollisuuksiensa mukaan itse muutaman klapin tullessaan.

Kun kevät etenee ja maasto kuivuu, ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana avotulta ei luonnollisestikaan ole lupa tehdä.