Peimari Fans kannustaa aina – Peimari United perusti viime vuonna kannattajilleen yhdistyksen

0
Aleksi Lammela (vas.) Daniel ja Micke Pietiläinen kuuluvat Peimari Fans ry:hyn. Pietiläiset korostavat toiminnan olevan juuri sitä mitä Micken paidassa sanotaan: paikallisen joukkueen tukemista.

SAUVO

Sauvolainen Micke Pietiläinen sai noin vuosi sitten idean. Paikallisen jalkapallojoukkueen, Peimari Unitedin jalkapallokausi oli alkamassa, ja hän halusi innostaa sauvolaisia katsomoon kannustamaan joukkuetta. Hän ehdotti Unitedin puheenjohtaja Olli Dahlille, että voisiko seura perustaa myös faneille oman yhdistyksen. Pari kuukautta myöhemmin Peimari Fans ry oli rekisteröity, ja kannatustoiminta oli sen myötä virallista.

Nyt, vuotta myöhemmin faniyhdistyksellä on jo 65 jäsentä ja lisää tulee tasaisella tahdilla.

– Viime kausi oli vielä sellaista käynnistelyä. Nyt voidaan puhua ensimmäisestä oikeasta toimintavuodesta. Täytyy sanoa, että paikallisten innokkuus on yllättänyt. Meillä on jäseniä aivan pienistä lapsista eläkeläisiin asti. Voi sanoa, että kaikki ikäryhmät ovat edustettuna, Pietiläinen hymyilee.

Yksi konkreettinen esimerkki kaikenikäisistä faneista on viime vuonna Peimari Unitedin vuoden fanina palkittu sauvolaiseläkeläinen Pirjo Siivonen. Hän on ollut lähes poikkeuksetta paikalla Peimarin kotipeleissä Sauvossa, kannustanut kotijoukkuetta ja innostanut myös nuorempia tuulettamaan maaleja.

Pietiläistä itseään ei voi kuvata pitkän linjan sauvolaiseksi. Sen sijaan pitkän linjan jalkapallofani hän on mitä suurimmassa määrin.

– Olen syntyjäni Ruotsista ja siellä minun joukkueeni oli aina AIK. Kiersimme faniryhmän kanssa katsomassa pelejä Mestarien liigassa asti. 2015 muutimme Sauvoon ja aloimme pojan kanssa hiljalleen käydä katsomassa myös Peimarin pelejä. Pelaajat tulivat vuosi vuodelta tutummaksi, ja nyt Peimari on itselleni jo isompi juttu kuin AIK oli koskaan, hän naurahtaa.

Hyvähenkistä kannattajatoimintaaTätä haastattelua tehdessäPietiläisen toiveissa oli, että Peimari Fans ry olisi saanut kauden aikana tehtyä muutamia bussimatkoja myös Peimarin miesten edustusjoukkueen vieraspeleihin. Se on sellaista kulttuuria, jota jalkapallon alasarjoissa harvoin näkee.

– Viime syksynä Pargas IF:n kannattajat tulivat bussilla Sauvoon, ja se on varmasti ainut kerta kun olemme jääneet äänessä toiselle kannattajaryhmälle toiseksi. Se on kuitenkin vain hyväntahtoista kilpailua kannattajien välillä, ja pelin jälkeen jutellaan sitten niitä näitä. Se on ollut mukavaa huomata, miten eri joukkueiden kannattajat tulevat täällä Turun seudulla toimeen niin hyvin keskenään.

Pietiläinen korostaakin sitä, miten tärkeää asiallinen käytös kannattajayhdistyksen jäsenille on.

– Yksi faniyhdistyksen arvoista onkin, että kaikenlainen sopimaton huutelu ja muu epäasiallinen toiminta kitketään välittömästi pois.

Fanit tärkeitä viesti vieraspeleissäMyös Peimarin puheenjohtaja Olli Dahl korostaa fanien merkitystä, eritoten vieraspeleissä.

– Silloin kun olemme saaneet ison faniryhmän mukaan vieraspeleihin, on se ollut samalla osoitus vastustajalle, että tässä ollaan ihan tosissaan liikkeellä. Se on ollut valtavan tärkeä asia niin pelaajillemme kuin myös koko seuran imagolle, Dahl kiittelee.

Mikä sitten on toistaiseksi Pietiläisen paras muisto Peimarin kannattajana?

– Maskussa syksyllä 2016 pelattu ottelu, jossa varmistimme nousun Kakkoseen. Juoksimme kannattajien kanssa kentälle viimeisen vihellyksen jälkeen juhlimaan joukkueen kanssa, ja se oli jotain sellaista mitä en unohda ikinä. Yksikään AIK:n peli ei ollut antanut vastaavaa tunnetta, Pietiläinen muistelee.

Peimarin edustus paperilla valmis kauteenPeimari Unitedin miesten edustusjoukkue on maaliskuun puoliväliin mennessä ainakin paperilla valmis kauteen. Nimilista on nyt 20 nimen mittainen, ja tuoreimpina sopimuspelaajina ryhmään liittyivät portugalilaiset Efraim Mavengo ja Jackson Mendes. Mavengo tuo ratkaisuvoimaa hyökkäyspäähän, kun taas Mendes on ainakin lähtökohtaisesti toppari.

– Pystyn pelaamaan myös puolustavana keskikenttäpelaajana, mutta näillä näkymin paikkani Peimarissa on topparin tontilla, Mendes tarkentaa.

Mavengo puolestaan pystyy omien sanojensa mukaan pelaamaan ”lähestulkoon kaikissa hyökkäyspään rooleissa”. Suomeen kaksikon toi halu auttaa Peimaria, mutta myös päästä uralla eteenpäin.

– Ensimmäinen tavoite on tietysti auttaa Peimaria, mutta jos kausi sujuu hyvin ja saavutamme tavoitteemme, kuka tietää minne tie vie ensi kaudeksi, Mavengo muotoilee.

Ja ne tavoitteet. Niitä joukkueen päävalmentaja Tiago Santos ei tälläkään kaudella aio asettaa seuraavaa ottelua pidemmälle.

– Systeemi on sama: tavoitteena on aina ottaa seuraavasta ottelusta kolme pistettä. Sarjataulukko kertoo kyllä syksyllä, missä olemme, Santos sanoo.

PaiHasta ennakkosuosikki?Peimarin edustusjoukkueen pelaajisto esiintyi Peimari Fans ry:lle tiistaina Peimari-Areenalle. Kannattajille järjestetyssä tilaisuudessa pelaajat ja valmennus vastailivat kysymyksiin tulevaan Kolmosen kauteen liittyen, ja yksi mielenkiintoisimmista pohdinnoista oli Santosin näkemys ensi kauden voimasuhteista.

Hän asettaa ennakkosuosikin paineita muun muassa lähinaapuri PaiHan suuntaan.

– PaiHalla on kasassa erittäin mielenkiintoinen joukkue. Lähestulkoon kaikki avainpelaajat ovat vaihtuneet viime kaudesta ja heillä näyttäisi olevan erittäin hyviä vaihtoehtoja käytännössä kaikille pelipaikoille. PaiHan lisäksi FC Inter on totta kai potentiaaliltaan valtava joukkue, joka saa tarvittaessa apuja Veikkausliigasta asti. Sama pätee myös TPS:n kakkosjoukkueeseen, Santos luettelee.