Peimari Unitedin portugalilaisvalmentajat pitävät jalkapallokoulua Kriivarin koulussa

0
Tiago Santos (oik.) tarkkailee vierestä, kun siniasuinen Joona Helola ja Mattias Kuriks hyökkäävät kohti vastustajan maalia.

– Kuka muistaa mitä ”skills” tarkoittaa? jalkapalloseura Peimari Unitedin portugalilainen valmentaja André Miranda kysyy Kriivarin ala-asteen kentällä ykkösluokkalaisten riviltä.

Pari kättä nousee, ja toinen tietäjistä huikkaa nopeasti:

– Taitoja!

Pian parikymmenpäinen lapsijoukko harjoittelee taitoja pallon kanssa kuljettamalla nahkakuulaa edestakaisin jalkapallokentän päästä päähän. Kun kaikilla on lämmin, on aika siirtyä varsinaiseen peliharjoitukseen.

Maaleja syntyy, ja hauskaa tuntuu olevan.

– Osa harjoitteista on todettu niin hyviksi, että niitä on soviteltu myös muihin lajeihin koulun liikuntatunneilla, muun muassa liikuntaa koulussa opettava Petri Salminen kehaisee.

Kielikylpy samalla


Harjoituksia vetävät Miranda, Tiago Santos ja Jorge Cunha antavat vuoronperään ohjeita suomeksi ja englanniksi. 20 vuotta sitten vastaava kielikylpy olisi saattanut nostaa turhan korkean kielimuurin, mutta ei enää 2020-luvulle tultaessa.

– Se yllättää aina, miten hyvin jo pienet lapset ymmärtävät englantia ja käyttävät englanninkielisiä sanoja. Varmaan se on sitten videopelien aikaansaannosta. Ei olisi varmaan vielä 20 vuotta sitten onnistunut, Salminen hymyilee.

Tunnin kestävät harjoitukset sisältävät lukuisia erilaisia pienpelejä, joissa päätavoite on runsas maalisade. Osumia tulee liukuhihnalta ja lopulta lähes kaikki ovat päässeet tuulettamaan onnistuneen viimeistelyn päätteeksi ainakin kertaalleen.

Se tuntui olevan myös alakoululaisten mieleen.

– Parasta oli maalien tekeminen. Meidän joukkue teki niitä ainakin kolme. Tai ehkä enemmänkin, mietti ensimmäistä luokkaa käyvä Joona Helola.

Vaihtelua liikuntatunteihin


Oppilaat olivat sitä mieltä, että jalkapallotunnit tuovat hyvää vaihtelua tavallisiin koulun liikuntatunteihin verrattuna. Alun perin jalkapalloa piti pelata koulun liikuntasalissa, mutta leuto talvi on mahdollistanut tuntien viemisen ulkokentälle.

Peimari Unitedin valmennuspäällikkö Santos korostaa, että kaikessa tekemisessä pyritään siihen, että jokaisella lapsella olisi ennen kaikkea hauskaa pallon kanssa.

– Käytännössä meillä on 45 minuuttia aikaa per kerta, joten kyse on aivan perusasioista ja hauskan pitämisestä pallon kanssa. Jos lapset lähtevät harjoitusten päätteeksi hymyillen kentältä, olemme onnistuneet. Toistaiseksi ainakin niin on käynyt joka kerta, Santos hymyilee.

Peimari Unitedin portugalilaisvalmentajat käyvät vetämässä jalkapallotunteja Kriivarissa kahdeksana päivänä. Tunneille osallistuvat ensimmäisen, toisen, kolmannen ja neljännen luokan oppilaat, ja kaikille luokille kertyy yhteensä neljä jalkapallotuntia helmi-maaliskuun aikana.