Riskiryhmät huomioidaan ja kauppakassit toimitetaan kotiovelle

0
Santeri Alava ja K-kauppias Hannu Viitanen uskoivat kotimaisen ruoan voimaan muuttuneessa tilanteessa.

PAIMIO

Koronaviruksen myötä Paimion M-Marketissa on näkynyt myyntipiikki. Moni on varautunut siihen, että saattaa viettää aikaa kotioloissa parikin viikkoa.

– Ruokaa on ostettu laidasta laitaan, mutta erityisesti liha, leipä ja wc-paperit ovat menneet kaupaksi. Etenkin lihat ovat vähän kortilla, eikä kauppias ole pystynyt reagoimaan kysyntään niin nopeasti, Markus Lindgren kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ruoan loppumisesta tarvitse olla huolissaan.

M-Market toimittaa Paimiossa kauppakassit suoraan asiakkaiden kotioville.

– Yritämme viedä ne mahdollisimman hygieenisesti. Oma käsihygienia on tärkeää ja asiakkaiden kanssa olemme mahdollisimman vähäisessä kontaktissa. Meillä on kortinlukija tai vaihtorahat valmiina. Panostamme henkilökunnan hygieniaan ja viimeinen tahtotila on, että kauppa joutuisi sulkemaan ovensa.

Sauvossa kotiinkuljetus taksilla

Sauvon K-Marketin kauppias Leo Silfver kertoo kaupan tehneen muutoksia toimintaansa pandemian myötä.

– Kauppa on avoinna riskiryhmiä varten kello 6–7 arkipäivisin. Viime torstaista lähtien aloitimme kauppakassipalvelu Kaskisen taksin kanssa.

Kauppakassipalvelu toimii soittamalla tai lähettämällä kaupalle sähköpostia. Ruoat toimitetaan koteihin tiistaisin ja torstaisin.

– Palvelua käytetään kokoajan yhä enemmän ja tarvetta sille tuntuu olevan. Asiakkaita ovat etenkin ikäihmiset, jotka eivät nyt saisi kaupassa olla.

Paimiossa laajennettiin palveluja

Paimion K-Supermarket on laajentanut palveluitaan muuttuneen tilanteen myötä.

– Palvelevana ruokakauppana haluamme palvella asiakkaita, vaikka aika on hankala. Ruoka ei tule loppumaan. Ainoastaan joissakin tuotteissa voi olla hetkellistä puutetta viime viikonlopun rajun hamstrauksen johdosta, kauppias Hannu Viitanen kertoo.

Supermarket on parantanut nettipalveluaan ja avannut enemmän mahdollisuuksia tilausten tekoon.

– Tilaa ja nouda -palvelu on meillä ollut voimassa jo kesäkuusta lähtien arkisin. Niiden ostomahdollisuuksien lisäämisen ohessa kokeilemme nyt kotiinkuljetusta. Keskiviikkona oli ensimmäinen päivä, kun kauppias opetteli Paimion alueen maantietoa ja teki useampia toimituksia koteihin.

Ruokaa toimitetaan Paimion postinumeroihin sekä Sauvoon ja Piikkiöön. Tilaukset tehdään k-ruoka.fi -sivuston kautta.

– Lisäksi aamun ensimmäinen tunti kello 7-8 on turvallinen tuntia asioida kaupassa riskiryhmille. Autamme miten pysymme ja minulle tai kaupalle saa aina soittaa. Meillä on käynnissä yhteinen teema, joka on kädet puhtaana, mieli rauhallisena ja pää kylmänä, kauppias kertoo.

Piikkiössä kauppakassit kotiin

Piikkiön K-market suosittelee riskiryhmään kuuluvia asioimaan kaupassa aukioloaikojen ensimmäiset ja viimeiset tunnit kello 7–8 sekä 21–22.

– Pitkien aukioloaikojen ansiosta pystymme palvelemaan asiakkaita hyvin, mutta nämä tunnit ovat erityisen rauhalliset. Silloin ei niin helposti kohtaa ketään kaupassa.

Lisäksi kauppa on alkanut järjestää kauppakassipalvelua riskiryhmään kuuluville piikkiöläisille.

–  Soittamalla asia saadaan hoitoon ja ruoat kuljetetaan Piikkiön kylälle.

S-Marketit panostavat hygieniaan

TOK:in toimialajohtaja Mikko Junttila kertoo Paimion, Sauvon ja Piikkiön S-markettien osalta, että myymälöiden hygieniaan on panostettu vahvasti.

– Niitä puhdistetaan tehostetusti. Olemme myös järjestänet niin, että kaupassa asioinnin ensimmäinen ja viimeinen tunti on suunnattu riskiryhmille ja toivomme, että sitä kunnioitetaan.

Myös muut hetken vaatimat yleiset periaatteet, kuten käsihygienia ja välimatka muihin olisi syytä muistaa kaupassa asioidessaan.

Kauppakassipalvelu on suurilta osin S-Marketeissa työn alla.

– Meillä on kovasti vireillä erilaisia mahdollisimman ketteriä tapoja saada ruoka kotiin tai keräyspalvelut eri yksiköihin. Vielä ei ole valmista ratkaisua, mutta joka päivä sen eteen tehdään töitä. Sauvossa on kuitenkin jo keräyspalvelu lähialueen asukkaille, ja se on ollut käytössä jo ennen koronavirusta.

Ravintola-alan yrittäjät muuttavat toimintaa

Ihmisten siirryttyä etätöihin, ovat lounaskahvilat ja ravintolat muuttanet toimintaansa. Muun muassa lounaskahvila Ansku ja Vistan Kebab Paimiossa sekä Tuorlan Majatalo Kaarinassa ovat aloittaneet ruoan kotiinkuljetuksen.

Paimion M-Market on ryhtynyt tukemaan paikallista lasten ja nuorten yhdistystoimintaa etenkin urheilun ja liikunnan saralla ja antaa nyt puolet tuotostaan yhdistysten hyväksi.

– Harrastaminen on kallista, emmekä halua, että joku sen takia jää pois harrastuksista. Meillä itselläkin on omia lapsia ja ymmärrämme tilanteen, kauppias Markus Lindgren kertoo.

Suomen reiluin kauppa -hanke alkoi edellisviikolla. Market-pojat ovat myös päättäneet, että mikäli tuottoa ei tule riittävästi, lahjoittavat he paikalliseen yhdistystoimintaan joka tapauksessa 2020 euroa vuodessa.

– Yhdistykset voivat olla meihin yhteydessä. Yksi suuri yhteistyökumppani on Paiha, mutta olemme miettineet yhteistyökuvioita viime aikoina myös Paimion Rastin kanssa, Lindgren kertoo.

– Jokainen paimiolainen, joka asioi meillä, auttaa nuoria harrastamaan, hän päättää.